Kérdés:
Milyen szerepet játszik a lenmag bejutása a prosztatarákban?
Válasz:
Számos tanulmány szerint a prosztatarák kockázata összefügg az étrenddel és a táplálkozással. Ezen a ponton azonban még nem ismerjük az összes részletet. Nem vagyunk biztosak abban, hogy mely speciális tápanyagok növelhetik vagy csökkenthetik a prosztatarák kockázatát. A kutatók a prosztatarák és a különböző táplálkozási tényezők közötti kapcsolatokat vizsgálják, beleértve a szelént, az E-vitamint, az étkezési zsír típusát és mennyiségét, a szójababokat, az omega-3 zsírokat és a lignánt. A lignánok a bogyók, a diófélék és a magvak, különösen a lenmagok csoportjában található tápanyagok csoportja. További vizsgálatokra van szükség annak tisztázása érdekében, hogy a táplálkozás hogyan kapcsolódhat a prosztatarák kockázatához és megelőzéséhez.
Lenmag és prosztatarák
A lenmagok lignánokban gazdagok, amelyeket általában “fitoösztrogéneknek” neveznek. Más ételek, mint például a szója, hozzájárulnak a fitoösztrogénekhez is a diétához. Számos egészségügyi szakértő azt gyanítja, hogy mivel a fitoösztrogének hasonlítanak a saját ösztrogénjeinkhez, az étrendben való részvételük befolyásolhatja a hormonokkal kapcsolatos rákok, köztük a prosztatarák kockázatát.
Nyugat-populációkban végzett vizsgálatok, például az Egyesült Államokban és Európában, nem adtak egyértelmű választ a fitoösztrogéneknek a táplálkozás és a prosztatarák kockázatának összefüggésében. A legtöbb ember ezeken a helyeken nem eszik sok fitoösztrogént, ezért a kérdés ott nehéz tanulni.
Azonban sok ázsiai országban, ahol a lakosság nagy része szabályszerűen eszik fitoösztrogénben gazdag ételeket, különösen a szójababok esetében, a hormonhoz kötődő rákok aránya alacsonyabb. Ez nem bizonyítja az okot és a hatást. Más szavakkal, nem tudjuk, hogy a fitoösztrogének a táplálkozásban vagy más olyan élelmiszer- vagy életmód-faktorok, amelyek megvédik bizonyos rákos megbetegedéseket, beleértve a prosztatarákot is. Úgy tűnik azonban, hogy a phytoestrogen-gazdag ételek, mint a szója és a lenmagok, prosztatarák-védő hatásokat is kínálhatnak.
A kutatás összefoglalása
Az egészségügyi szakemberek még nem értik pontosan, hogy a lenmagok és a lignánok kapcsolatban vannak a prosztatarákkal. Megfigyelési tanulmányok – a tanulmány típusa, amelyben a kutatók megkérdezik az embereket, hogy mit eszik, majd az idő múlásával követik őket, hogy rákot alakuljanak ki – általában azt sugallják, hogy a táplálékban lévő lignánok nem védik a prosztatarákot.
Az EPIC-Norfolk-tanulmányból származó nagyszabású európai tanulmány eredményei először azt sugallták, hogy az étkezési lignánok növekedés prosztatarák kockázatát, amely meglepő volt. Azonban, amint a kutatók figyelembe vették azokat a táplálkozási tényezőket, amelyekről úgy gondolják, hogy kapcsolatban állnak a prosztatarák kockázatával, a vizsgálat nem mutatott kapcsolatot a lignánok között a táplálkozás és a prosztatarák kockázata között.
Van azonban némi kutatás arra vonatkozóan, hogy a lenmagok fogyasztása hogyan befolyásolhatja a prosztata tumor növekedését a betegségben szenvedő férfiaknál, és a prosztata specifikus antigén nevű anyag vagy a PSA szintjének vérszintje az embereknek, akik ezt az ételt fogyasztják.
A lenmagmagok, a PSA-szintek és a prosztatarák tumor agresszivitásának
Azoknál a férfiaknál végzett klinikai vizsgálatok, akiknek prosztatarákja van, vagy prosztata intraepitheliális daganattal vagy PIN-kóddal rendelkezik, azt mutatják, hogy a lenmagok étkezésbe való bevitelével bizonyos egészségügyi előnyökkel járhatnak. A PIN olyan állapot, amelyről feltételezik, hogy a prosztatarák “előfutára”. Ez azt jelenti, hogy ha kezeletlenül, a PIN-kód invazívabbá válik, és prosztatarákba fejlődik.
Ezek a tanulmányok azt a legjobb bizonyítékot adják, hogy a lenmagok segíthetnek a prosztatarákban szenvedő férfiaknak, mivel vérmintákat és prosztata daganatszövet mintákat gyűjtöttek mind a levél eledelése előtt, mind azután. Ez a fajta megközelítés lehetővé teszi a kutatók számára annak megállapítását, hogy a lenmagok észrevehető hatással vannak-e a férfiaknál a prosztatarák tumorok növekedésére.
Ezek a vizsgálatok azt sugallják, hogy a lenmagok csökkenthetik a prosztata specifikus antigén szintjét, vagy a PSA-t. A PSA a prosztatarák hatékony kezelése. A cél az, hogy a PSA vérszintjét a lehető legalacsonyabb szinten tartsuk. Ha a PSA alacsony marad, ez arra utal, hogy a kezelés a daganat növekedésének és terjedésének megakadályozására szolgál.
Egy 2013-ban megjelent tanulmány szerint 147 ember vett részt, akik hozzáadták a lenmagot az étrendben. Ez a tanulmány megállapította, hogy azok a férfiak, akiknek a legmagasabb a leveles tápanyagszintje ürülnek vizeletükben – a táplálkozás jelzése és a táplálóanyagok elnyelése a lenmagban – a tumor proliferációjának legalacsonyabb szintje volt. A proliferáció arra utal, hogy a tumorsejtek milyen gyorsan fejlődnek és reprodukálódnak. Kevesebb a proliferáció jobb.
Ugyanezen kutatócsoport 2008-as tanulmánya azt is kimutatta, hogy a lenmagok étrendbe való bevitelével csökkent a tumor proliferáció. A lenmagok alacsony zsírtartalmú diéta-kombinációval a koleszterinszintek csökkentésében is szerepet játszottak.
Azonban egy 2011-ben publikált tanulmány, amelyet ugyanez a kutatócsoport ismételten arra enged következtetni, hogy az alacsony zsírtartalmú diéta még hatékonyabb lehet, mint a lenmagok a prosztata daganatok agresszivitásának csökkentésére a betegségben szenvedő férfiakban. Az alacsony zsírtartalmú étrend egy része úgy tűnik, hogy az alacsony zsírtartalmú diétát követõ emberek szintén fogyatékossá váltak. Maga a fogyás csökkentheti a prosztatarák agresszivitását.
Összefoglalva, ezek a vizsgálatok arra utalnak, hogy a lenmagok előnyösek lehetnek bizonyos prosztatarákos férfiak számára. Ne feledje azonban, hogy az alacsony zsírtartalmú étrend ugyanolyan hasznos lehet, akár még inkább, akár lenmaggal kombinálva, akár egyedül.
Használjon óvatosan a lenmagolajat
Egyes tanulmányok azt találták, hogy egyfajta zsír megtalálható a lenmagban, az úgynevezett alfa-linolénsav, vagy az ALA, valójában teszi a prosztata daganatok agresszívabb. Ez zavarónak tűnik: hogyan segíthetnek a magok, de a magból származó zsír károsodást okoz?
A lenmagolaj nem tartalmaz lignánt, a tápanyagokat, amelyekről úgy gondolják, hogy potenciálisan csökkentik a prosztata tumor agresszivitását. Ez csak tiszta zsírt tartalmaz, és ez egyfajta zsír, amely több árt, mint a jó. Néhány egészségügyi szakértő azt gyanítja, hogy a genetikai különbségek abban, hogy az emberek hogyan metabolizálják az alfa-linolénsavat, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a zsír a prosztata tumor növekedés szempontjából káros-e vagy sem.
A a legfontosabb elvenni A kutatásokból az derül ki, hogy ha érdekli a lenmag felszívása, beszéljen először a dietetikusával vagy az orvossal, hogy megállapíthassa, hogy ez egy egészséges táplálékkiegészítés. Továbbá, ha úgy döntesz, hogy a lenmagot hozzáadja az étrendbe, ragaszkodjon a földi lenmaghoz, és nem a lenolajhoz.
Nincs jó oka hozzá a lenolajat az étrendbe. Emlékezz rá, hogy az alacsony zsírtartalmú étrend egy másik biztonságos lehetőség a prosztatarákos férfiak számára. A dietetikus segít Önnek egészséges, kiegyensúlyozott, alacsony zsírtartalmú étrend kialakításában, amely megfelel az összes táplálkozási igényének.
Alsó sor
A jelenlegi megfigyelési kutatások nem támasztják alá azt, hogy az étkezési lenmagok csökkenthetik a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Néhány tanulmány azonban azt sugallja, hogy a lenmagok előnyöket nyújthatnak azoknak a férfiaknak, akiknek már van prosztatarák. Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy egyértelműen meg lehessen határozni, hogy a lenmagok hogyan segíthetnek a prosztatarákban szenvedő férfiaknak.
A prosztatarákban már kezelt betegek esetében a lenmag a napi étrend egészséges egészséges kiegészítése lehet. Néhány kutatás kimutatta, hogy a lenmagok csökkenthetik a PSA-szinteket és csökkenthetik a prosztata-daganatok agresszivitását.
Mindig konzultáljon egészségügyi szakembergárdájával, mielőtt megváltoztatná az étrendjét vagy az étrend-kiegészítőket.
Az eredeti kérdést és választ széles körben adományozták Diana Dyer, MS, RD rák túlélője, regisztrált dietetikus, organikus fokhagymás farmer, és a szerző “A dietetikus rák története: információ Inspiráció a helyreállításhoz Háromszoros rák túlélő gyógyulás.
Kérdések és válaszok: Amy DiCioccio, RD, CSO, CD-N, az ON DPG nevében
Az alábbiakban leírt tesztek a prosztatarákra utaló figyelmeztető jeleket keressenek. De ezek a korai felismerési tesztek nem tudják biztosan megállapítani, hogy van-e rákos megbetegedése. Ha az egyik ilyen vizsgálat eredménye rendellenes, valószínűleg szükséged lesz a prosztata biopszia hogy rákosodott-e. (Lásd: Ha a Prosztatarák szűrési vizsgálati eredményei nem normálisak.)
A prosztata-specifikus antigén (PSA) a prosztata mirigyben lévő sejtek (mind normál sejtek, mind ráksejtek) által termelt anyag. A PSA-t leginkább spermában találják, de a vérben is kis mennyiség található.
A legtöbb prosztatarák nélküli férfi PSA-szintje 4 nanogramm / ml (ng / ml) alatt van. A prosztatarák esélye felemelkedik, ahogy a PSA szint emelkedik.
Amikor a prosztatarák kialakul, a PSA szint általában meghaladja a 4-et. Mégis, a 4 alatti szint nem garantálja, hogy az embernek nincs rákja. A 4-nél alacsonyabb PSA-val rendelkező férfiak körülbelül 15% -ánál a prosztatarák a biopszián alapul.
A 4 és 10 éves PSA-szinttel rendelkező férfiak körülbelül egynegyede esélye van prosztatarákra. Ha a PSA több, mint 10, a prosztatarák esélye több mint 50%.
Ha a PSA szintje magas, orvosa javasolhatja, hogy várjon egy kis időt, és ismételje meg a tesztet, vagy kapjon prosztata biopsziát, hogy megtudja, van-e Önnek rákos. Amikor megvizsgáljuk, hogy a prosztata biopsziát keressük-e a rákkutatásra, nem minden orvos használja ugyanazt a PSA-határoló pontot. Néhányan azt tanácsolhatják, ha a PSA 4 vagy magasabb, míg mások javasolhatják, hogy alacsonyabb szinten kezdjenek, mint például a 2.5 vagy a 3. Egyéb tényezők, például életkor, faji és családi előzmények, befolyásolhatják ezt a döntést.
A prosztatarákon kívül számos tényező is növelheti a PSA-szinteket:
Egyes dolgok miatt a PSA szintje csökkenhet (még akkor is, ha az embernek prosztatarákja van):
Azoknál a férfiaknál, akikről nem ismert, hogy prosztatarákban szenvednek, nem mindig egyértelmű, hogy a PSA csökkentése hasznos. Bizonyos esetekben a PSA csökkentő tényező is csökkentheti az ember prosztatarák kockázatát. Más esetekben azonban csökkentheti a PSA szintet anélkül, hogy befolyásolná az ember rákbetegségét. Ez valóban káros lehet, ha csökkentené a PSA-t abnormális szintről normálisra, mivel ez nem okozhat rákot. Ezért fontos, hogy beszéljen orvosával olyan dolgokról, amelyek hatással lehetnek a PSA szintjére.
Egyes orvosok fontolóra vehetik a különböző típusú PSA tesztek (az alábbiakban tárgyalt) használatát annak eldöntéséhez, hogy szükség van-e prosztata biopsziára, de nem minden orvos egyetért abban, hogy hogyan alkalmazzák ezeket a PSA-teszteket. Ha a PSA teszt eredménye nem normális, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy megvitassa a rák kockázatát és a további vizsgálatok szükségességét.
Százalékos PSA: A PSA a vérben lévő 2 fő formában fordul elő. A vérfehérjékhez egy formanyomtatvány van, míg a másik szabadon (nem kapcsolódik). A százalékos szabad PSA (fPSA) az a hányados, hogy mennyi PSA tér el szabadon a teljes PSA szinthez képest. A szabad PSA aránya alacsonyabb a prosztatarákban szenvedő férfiaknál, mint azoknál a férfiaknál, akik nem.
Ezt a tesztet néha arra használják, hogy segítsen eldönteni, hogy van-e prosztata biopszia, ha a PSA eredményei határvonalon vannak (például 4 és 10 között). A Alsó százalékos szabad PSA azt jelenti, hogy esélye van a prosztatarákra, és valószínűleg biopszia van.
Sok orvos javasolja a biopsziát azoknak a férfiaknak, akiknek a százalékos szabad PSA értéke 10% vagy annál kevesebb, és azt ajánlják, hogy a férfiak biopsziát tekintsenek, ha 10% és 25% között van. Ezekkel a vágásokkal felismeri a legtöbb rákot és segít egyes embereknek elkerülni a felesleges prosztata biopsziákat. Ezt a tesztet széles körben használják, de nem minden orvos egyetért abban, hogy 25% a legjobb vágási pont a biopszia eldöntésére, és a vágás az általános PSA szinttől függően változhat.
Komplex PSA: Ez a vizsgálat közvetlenül megméri az egyéb fehérjékhez kapcsolódó PSA mennyiségét (a PSA részaránya, amely nem “szabad”). Ezt a tesztet a teljes és ingyenes PSA ellenőrzése helyett elvégezhették, és ugyanolyan mennyiségű információt szolgáltathatna, mint a többi különálló teszt. Ezt a tesztet tanulmányozzák, hogy lássák-e ugyanazt a pontosságot.
Azok a tesztek, amelyek kombinálják a PSA különböző típusát: Néhány újabb teszt, például a prosztata egészségügyi index (phi) és a 4Kesoros teszt, kombinálják a különböző típusú PSA-k eredményeit ahhoz, hogy átfogó pontszámot kapjanak, amely tükrözi az ember prosztatarákos esélyét. Ezek a tesztek hasznosak lehetnek a némileg emelkedett PSA-val rendelkező férfiak számára, hogy segítsen meghatározni, hogy van-e prosztata biopszia. Bizonyos tesztek segítségével meg lehetne állapítani, hogy egy olyan embernek, akinek már van prosztata biopszia, nem talált rákot, még egy biopsziával kell rendelkeznie.
PSA sebesség: A PSA sebesség nem különálló teszt. Ez annak a mértéke, hogy a PSA milyen gyorsan növekszik az idő múlásával. Általában a PSA szintje lassan emelkedik az életkorral. Néhány kutatás azt találta, hogy ezek a szintek gyorsabban emelkednek, ha egy férfi rákos, de a vizsgálatok nem mutatják, hogy a PSA sebesség hasznosabb, mint maga a PSA szint a prosztatarák meghatározásában. Ezért az ACS-irányelvek nem javasolják a PSA sebesség alkalmazását a prosztatarák szűrésének részeként.
PSA sűrűség: A PSA szintje magasabb a nagyobb prosztata mirigyeknél. A PSA sűrűséget (PSAD) néha nagy prosztata mirigyeknél alkalmazzák, hogy megpróbáljanak ehhez igazítani. Az orvos a prosztata mirigy térfogatát (méretét) transzrektális ultrahanggal mérli (lásd: Ha a prosztata rák szűrési vizsgálati eredményei nem normálisak), és a PSA számot a prosztata térfogatával osztja el. A magasabb PSA-sűrűség a rák nagyobb valószínűségét jelzi. A PSA-sűrűség nem bizonyult olyan hasznosnak, mint a százalékos PSA-teszt.
Kor szerinti specifikus PSA-tartományok: A PSA-szintek általában magasabbak az idősebb férfiaknál, mint a fiatal férfiaknál, még akkor is, ha nincs rák. A határvonalon belüli PSA-eredmény egy 50 éves férfiban nagyon aggasztó lehet, de kevésbé aggodalomra ad okot egy 80 éves férfiban. Emiatt egyes orvosok azt javasolták, hogy összehasonlítsák a PSA eredményeit az azonos korú férfiak eredményével.
De mivel az életkor-specifikus PSA-tartományok hasznossága nem bizonyított, az orvosok és a szakmai szervezetek (valamint a PSA-tesztek készítői) nem javasolják használatukat.
A digitális rektális vizsga (DRE) esetében az orvos behelyezi a kesztyűs, kenhető ujját a végbélbe, hogy érzékelje, hogy a daganat vagy a prosztata kemény területei rákot okozhatnak. Amint az alábbi képen látható, a prosztata csak a végbél előtt van. A prosztatarák általában a mirigy hátsó részében kezdődik, amit a rektális vizsgálat során érezhetünk. Ez a vizsga kellemetlen lehet (főleg azoknál a férfiaknál, akiknél vannak aranyércek), de általában nem fájdalmas és csak rövid időre tart.
A DRE kevésbé hatékony, mint a PSA vérvizsgálata a prosztatarák meghatározásában, de néha rákos megbetegedéseket tapasztalhat a normális PSA-szinttel rendelkező férfiaknál. Emiatt a prosztatarák szűrésének részét képezheti.
Állítsanak fenntartható étrendi változásokat. Iratkozzon fel az ingyenes 21 napos vegán kickstartra. A résztvevők napi üzeneteket kapnak a lépésről lépésre történő étrend átalakítására, beleértve a recepteket és a táplálkozási webes közvetítéseket. Go>
A tej okozhat prosztatarákot? Itt vannak a tények: A tej és a prosztatarák kapcsolatát sugalló főbb tanulmányok az 1970-es évek óta megjelennek az orvosi folyóiratokban. A hat kohorszi tanulmányból kettő (az idősek csoportjait követő kutatási tanulmányok) nagyobb kockázatot jelentett a magasabb tejbevitel miatt. Öt vizsgálat, összehasonlítva a rákos betegeket az egészséges egyénekkel, hasonló társulást talált. Az egyik ilyen, Észak-Olaszországban végzett, úgy találta, hogy a gyakori tejtermelés két és félszeresére növelheti a kockázatot. 1
1997-ben a World Cancer Research Fund és az Amerikai Rákkutató Intézet arra a következtetésre jutott, hogy a tejtermékeket a prosztatarák lehetséges hozzájárulásának kell tekinteni. Egy másik kutatási tanulmány is kiderült 2000 áprilisában, amely a tejtermelés és a prosztatarák közötti kapcsolatra mutatott rá: a Harvard Orvosok Egészségügyi Tanulmánya 11.885 embert követett 11 éven át, megállapítva, hogy napi két és fél tejtermék adagja 34-szeresre növelte a prosztatarák kockázatát -kal kevesebb, mint a napi kevesebb, mint fél adag. 2
A kutatók nem csak azt vizsgálják, hogy a tej növeli-e a rák kockázatát, hanem hogyan. A válasz nyilvánvalóan abban rejlik, hogy a tej befolyásolja az ember hormonjait. A tejtermékek növelik az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-I) mennyiségét a vérben. Az IGF-I pedig elősegíti a ráksejtek növekedését. 3-5 Kis mennyiség normálisan a véráramban van, de számos újabb vizsgálat összefüggést mutatott az emelkedett IGF-I szintekkel a prosztatarákkal és esetleg a mellrákkal is.
A tej más rosszat is okoz. A kalcium terhelése csökkenti a szervezet D-vitaminját, ami viszont növelheti a rák kockázatát. A legtöbb tejtermék szintén magas a zsírban, ami befolyásolja a nemi hormonok aktivitását, amelyek meghatározó szerepet játszanak a rákban.
És nem volna meglepő, hogy a tej hatással lehet a rákos sejtek növekedésére. Végül is biológiai célja, hogy támogassa a gyors növekedést a borjú testének minden részén. Az elválasztás kora után a borjak (mint minden emlős esetében) egyáltalán nincsenek szüksége tejre, és soha nem szükséges egy másik faj tejét inni.
A kutatók azt vizsgálják, vajon a tejtermékek a betegség más formáiban bűnösek lehetnek-e. Különösen a petefészekrák kapcsolódhat a tejcukor-tejcukorból előállított cukor galaktózhoz. A joghurt, a sajt, a “laktózmentes” tej és más tejtermékek jelentős mennyiségű galaktózt tartalmaznak.
A táplálkozás egyéb része a rák kockázatát is befolyásolja. A hús és a zsíros élelmiszerek általában nagyobb kockázattal járnak, míg a paradicsom, a görögdinnye és más élénkpiros gyümölcsök likopint tartalmaznak, ami csökkenti a rák kockázatát.
A legfontosabb: Míg a kutatók az elkövetkezendő években tanulmányozzák a rák okait, az egészségtudatos családok is szeretnék kereskedni a tejtermékekkel – és minden állati eredetű termékkel – egészséges, vegán étrendben gazdag zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban és hüvelyesekben . Mikor kell a kapcsolót? A bizonyítékok azt sugallják, hogy az életben az egészséges táplálkozási szokások kezdődnek, annál jobb a védelem.
Valójában nem. Az egész gabonák, a bab és más hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök rákos harcosok. A növényi élelmiszerek alacsony zsírtartalmúak, magas rosttartalmúak, és védett rák elleni tápanyagokkal vannak ellátva. De az állati termékek – a hús, a tej, a tojás – a betegség számos formájához kötődnek. Rengeteg zsírt tartalmaznak a rákot okozó vegyi anyagok elhelyezéséhez és a szervezetben a rákkeltő hormonok szintjének emeléséhez. Nem rendelkeznek olyan rostokkal, amelyek normális esetben söpörnék az emésztőrendszerből származó rákkeltő anyagokat, és rengeteg rákkeltő antioxidánssal rendelkeznek. A főzési hőmérséklet alatt a kreatin, az aminosavak és a húsban lévő természetes cukrok ténylegesen rákot okozó vegyi anyagokká válhatnak.
A rákmegelőző étrendben rengeteg:
A legegészségesebb étrend megszünteti a húsokat, tejtermékeket, tojásokat és sült ételeket. Az átmenet megkönnyítése érdekében rizsterméket, szójatejjelet, húspótlékokat vagy tojáspótlókat használhat.