Antal

Flaxseed – Prosztatarák kockázat

Lenmag Prosztatarák kockázat

Kérdés:

Milyen szerepet játszik a lenmag bejutása a prosztatarákban?

Válasz:

Számos tanulmány szerint a prosztatarák kockázata összefügg az étrenddel és a táplálkozással. Ezen a ponton azonban még nem ismerjük az összes részletet. Nem vagyunk biztosak abban, hogy mely speciális tápanyagok növelhetik vagy csökkenthetik a prosztatarák kockázatát. A kutatók a prosztatarák és a különböző táplálkozási tényezők közötti kapcsolatokat vizsgálják, beleértve a szelént, az E-vitamint, az étkezési zsír típusát és mennyiségét, a szójababokat, az omega-3 zsírokat és a lignánt. A lignánok a bogyók, a diófélék és a magvak, különösen a lenmagok csoportjában található tápanyagok csoportja. További vizsgálatokra van szükség annak tisztázása érdekében, hogy a táplálkozás hogyan kapcsolódhat a prosztatarák kockázatához és megelőzéséhez.

Lenmag és prosztatarák

A lenmagok lignánokban gazdagok, amelyeket általában “fitoösztrogéneknek” neveznek. Más ételek, mint például a szója, hozzájárulnak a fitoösztrogénekhez is a diétához. Számos egészségügyi szakértő azt gyanítja, hogy mivel a fitoösztrogének hasonlítanak a saját ösztrogénjeinkhez, az étrendben való részvételük befolyásolhatja a hormonokkal kapcsolatos rákok, köztük a prosztatarák kockázatát.

Nyugat-populációkban végzett vizsgálatok, például az Egyesült Államokban és Európában, nem adtak egyértelmű választ a fitoösztrogéneknek a táplálkozás és a prosztatarák kockázatának összefüggésében. A legtöbb ember ezeken a helyeken nem eszik sok fitoösztrogént, ezért a kérdés ott nehéz tanulni.

Azonban sok ázsiai országban, ahol a lakosság nagy része szabályszerűen eszik fitoösztrogénben gazdag ételeket, különösen a szójababok esetében, a hormonhoz kötődő rákok aránya alacsonyabb. Ez nem bizonyítja az okot és a hatást. Más szavakkal, nem tudjuk, hogy a fitoösztrogének a táplálkozásban vagy más olyan élelmiszer- vagy életmód-faktorok, amelyek megvédik bizonyos rákos megbetegedéseket, beleértve a prosztatarákot is. Úgy tűnik azonban, hogy a phytoestrogen-gazdag ételek, mint a szója és a lenmagok, prosztatarák-védő hatásokat is kínálhatnak.

A kutatás összefoglalása

Az egészségügyi szakemberek még nem értik pontosan, hogy a lenmagok és a lignánok kapcsolatban vannak a prosztatarákkal. Megfigyelési tanulmányok – a tanulmány típusa, amelyben a kutatók megkérdezik az embereket, hogy mit eszik, majd az idő múlásával követik őket, hogy rákot alakuljanak ki – általában azt sugallják, hogy a táplálékban lévő lignánok nem védik a prosztatarákot.

Az EPIC-Norfolk-tanulmányból származó nagyszabású európai tanulmány eredményei először azt sugallták, hogy az étkezési lignánok növekedés prosztatarák kockázatát, amely meglepő volt. Azonban, amint a kutatók figyelembe vették azokat a táplálkozási tényezőket, amelyekről úgy gondolják, hogy kapcsolatban állnak a prosztatarák kockázatával, a vizsgálat nem mutatott kapcsolatot a lignánok között a táplálkozás és a prosztatarák kockázata között.

Van azonban némi kutatás arra vonatkozóan, hogy a lenmagok fogyasztása hogyan befolyásolhatja a prosztata tumor növekedését a betegségben szenvedő férfiaknál, és a prosztata specifikus antigén nevű anyag vagy a PSA szintjének vérszintje az embereknek, akik ezt az ételt fogyasztják.

A lenmagmagok, a PSA-szintek és a prosztatarák tumor agresszivitásának

Azoknál a férfiaknál végzett klinikai vizsgálatok, akiknek prosztatarákja van, vagy prosztata intraepitheliális daganattal vagy PIN-kóddal rendelkezik, azt mutatják, hogy a lenmagok étkezésbe való bevitelével bizonyos egészségügyi előnyökkel járhatnak. A PIN olyan állapot, amelyről feltételezik, hogy a prosztatarák “előfutára”. Ez azt jelenti, hogy ha kezeletlenül, a PIN-kód invazívabbá válik, és prosztatarákba fejlődik.

Ezek a tanulmányok azt a legjobb bizonyítékot adják, hogy a lenmagok segíthetnek a prosztatarákban szenvedő férfiaknak, mivel vérmintákat és prosztata daganatszövet mintákat gyűjtöttek mind a levél eledelése előtt, mind azután. Ez a fajta megközelítés lehetővé teszi a kutatók számára annak megállapítását, hogy a lenmagok észrevehető hatással vannak-e a férfiaknál a prosztatarák tumorok növekedésére.

Ezek a vizsgálatok azt sugallják, hogy a lenmagok csökkenthetik a prosztata specifikus antigén szintjét, vagy a PSA-t. A PSA a prosztatarák hatékony kezelése. A cél az, hogy a PSA vérszintjét a lehető legalacsonyabb szinten tartsuk. Ha a PSA alacsony marad, ez arra utal, hogy a kezelés a daganat növekedésének és terjedésének megakadályozására szolgál.

Egy 2013-ban megjelent tanulmány szerint 147 ember vett részt, akik hozzáadták a lenmagot az étrendben. Ez a tanulmány megállapította, hogy azok a férfiak, akiknek a legmagasabb a leveles tápanyagszintje ürülnek vizeletükben – a táplálkozás jelzése és a táplálóanyagok elnyelése a lenmagban – a tumor proliferációjának legalacsonyabb szintje volt. A proliferáció arra utal, hogy a tumorsejtek milyen gyorsan fejlődnek és reprodukálódnak. Kevesebb a proliferáció jobb.

Ugyanezen kutatócsoport 2008-as tanulmánya azt is kimutatta, hogy a lenmagok étrendbe való bevitelével csökkent a tumor proliferáció. A lenmagok alacsony zsírtartalmú diéta-kombinációval a koleszterinszintek csökkentésében is szerepet játszottak.

Azonban egy 2011-ben publikált tanulmány, amelyet ugyanez a kutatócsoport ismételten arra enged következtetni, hogy az alacsony zsírtartalmú diéta még hatékonyabb lehet, mint a lenmagok a prosztata daganatok agresszivitásának csökkentésére a betegségben szenvedő férfiakban. Az alacsony zsírtartalmú étrend egy része úgy tűnik, hogy az alacsony zsírtartalmú diétát követõ emberek szintén fogyatékossá váltak. Maga a fogyás csökkentheti a prosztatarák agresszivitását.

Összefoglalva, ezek a vizsgálatok arra utalnak, hogy a lenmagok előnyösek lehetnek bizonyos prosztatarákos férfiak számára. Ne feledje azonban, hogy az alacsony zsírtartalmú étrend ugyanolyan hasznos lehet, akár még inkább, akár lenmaggal kombinálva, akár egyedül.

Használjon óvatosan a lenmagolajat

Egyes tanulmányok azt találták, hogy egyfajta zsír megtalálható a lenmagban, az úgynevezett alfa-linolénsav, vagy az ALA, valójában teszi a prosztata daganatok agresszívabb. Ez zavarónak tűnik: hogyan segíthetnek a magok, de a magból származó zsír károsodást okoz?

A lenmagolaj nem tartalmaz lignánt, a tápanyagokat, amelyekről úgy gondolják, hogy potenciálisan csökkentik a prosztata tumor agresszivitását. Ez csak tiszta zsírt tartalmaz, és ez egyfajta zsír, amely több árt, mint a jó. Néhány egészségügyi szakértő azt gyanítja, hogy a genetikai különbségek abban, hogy az emberek hogyan metabolizálják az alfa-linolénsavat, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a zsír a prosztata tumor növekedés szempontjából káros-e vagy sem.

A a legfontosabb elvenni A kutatásokból az derül ki, hogy ha érdekli a lenmag felszívása, beszéljen először a dietetikusával vagy az orvossal, hogy megállapíthassa, hogy ez egy egészséges táplálékkiegészítés. Továbbá, ha úgy döntesz, hogy a lenmagot hozzáadja az étrendbe, ragaszkodjon a földi lenmaghoz, és nem a lenolajhoz.

Nincs jó oka hozzá a lenolajat az étrendbe. Emlékezz rá, hogy az alacsony zsírtartalmú étrend egy másik biztonságos lehetőség a prosztatarákos férfiak számára. A dietetikus segít Önnek egészséges, kiegyensúlyozott, alacsony zsírtartalmú étrend kialakításában, amely megfelel az összes táplálkozási igényének.

Alsó sor

A jelenlegi megfigyelési kutatások nem támasztják alá azt, hogy az étkezési lenmagok csökkenthetik a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Néhány tanulmány azonban azt sugallja, hogy a lenmagok előnyöket nyújthatnak azoknak a férfiaknak, akiknek már van prosztatarák. Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy egyértelműen meg lehessen határozni, hogy a lenmagok hogyan segíthetnek a prosztatarákban szenvedő férfiaknak.

A prosztatarákban már kezelt betegek esetében a lenmag a napi étrend egészséges egészséges kiegészítése lehet. Néhány kutatás kimutatta, hogy a lenmagok csökkenthetik a PSA-szinteket és csökkenthetik a prosztata-daganatok agresszivitását.

Mindig konzultáljon egészségügyi szakembergárdájával, mielőtt megváltoztatná az étrendjét vagy az étrend-kiegészítőket.

Az eredeti kérdést és választ széles körben adományozták Diana Dyer, MS, RD rák túlélője, regisztrált dietetikus, organikus fokhagymás farmer, és a szerző “A dietetikus rák története: információ Inspiráció a helyreállításhoz Háromszoros rák túlélő gyógyulás.

Kérdések és válaszok: Amy DiCioccio, RD, CSO, CD-N, az ON DPG nevében

  1. Saarinen NM, Tuominen J, Pylkkanen L, Santti R. A lignánok által előidézett, a prosztatarák megelőzésére vonatkozó állítások alátámasztására szolgáló információk értékelése. Tápanyagok. 2010-ben; 2: 99-115.
  2. Ward HA, et al. A mellrák, a vastagbélrák és a prosztatarák kockázata az európai jövőre vonatkozó vizsgálatban a rák és a táplálkozás területén – Norfolk a javított adatbázisból származó fitoestrogén bevitelhez képest. Am J Clin Nutr. 2010-ben; 91: 440-448.
  3. Travis RC, et al. A plazma fito-ösztrogének és a prosztatarák a rák és a táplálkozás európai prospektív vizsgálatában. British Journal of Cancer. 2009-ben; 100: 1817-1823.
  4. Az Azrad M, a Vollmer RT, a Madden J, a Dewhirst M, a Polascik TJ, a Snyder DC, a Ruffin MT, a Moul JW, a Brenner DE, a Demark-Wahnefried W. A flaxseedből származó enterolakton fordítottan társul a tumorsejtek proliferációjával a lokalizált prosztatarákban szenvedő férfiakban. J Med Food. 2013 16 (4): 357-60.
  5. Heymach JV, Shackleford TJ, Tran HT, Yoo SY, Do KA, Wergin M, Saintigny P, Vollmer RT, Polascik TJ, Snyder DC, Ruffin MT 4, Yan S, Dewhirst M, Kunnumakkara AB, Aggarwal BB, Demark-Wahnefried W Az alacsony zsírtartalmú étrend hatása az NF-kB szabályozott gyulladásos citokinek plazmaszintjére és az angiogén faktorokra a prosztatarákban szenvedő férfiaknál. Cancer Prev Res (Phila). 2011-ben; 4 (10): 1590-8.
  6. Dánia-Wahnefried W, et al. A lenmag-kiegészítés (nem étrendi zsírkorlátozás) csökkenti a prosztatarák proliferációs arányait a férfi elővigyázatosságban. Cancer Epidemiol Biomarkers Előző. 2008-ban; 17 (12): 3577-3587.
  7. Rodriguez-Leyva D, Weighell W, Edel AL, Lavallee R, Dibrov E, Pinneker R, Maddaford TG, Ramjiawan B, Aliani M, Guzman R, Pierce GN. Jó vérnyomáscsökkentő hatás a magas vérnyomású betegekben. Magas vérnyomás. 2013-ra; 62 (6): 1081-9.
  8. Almario RU, Karakas SE. A lenmag lignán tartalma befolyásolja biológiai hatásait egészséges férfiak és nők esetében. J Am Coll Nutr. 2013 32 (3): 194-9.

Milyen tesztek képesek korai felismerni a prosztatarákot?

Az alábbiakban leírt tesztek a prosztatarákra utaló figyelmeztető jeleket keressenek. De ezek a korai felismerési tesztek nem tudják biztosan megállapítani, hogy van-e rákos megbetegedése. Ha az egyik ilyen vizsgálat eredménye rendellenes, valószínűleg szükséged lesz a prosztata biopszia hogy rákosodott-e. (Lásd: Ha a Prosztatarák szűrési vizsgálati eredményei nem normálisak.)

Prosztata-specifikus antigén (PSA) vérvizsgálat

A prosztata-specifikus antigén (PSA) a prosztata mirigyben lévő sejtek (mind normál sejtek, mind ráksejtek) által termelt anyag. A PSA-t leginkább spermában találják, de a vérben is kis mennyiség található.

A legtöbb prosztatarák nélküli férfi PSA-szintje 4 nanogramm / ml (ng / ml) alatt van. A prosztatarák esélye felemelkedik, ahogy a PSA szint emelkedik.

Amikor a prosztatarák kialakul, a PSA szint általában meghaladja a 4-et. Mégis, a 4 alatti szint nem garantálja, hogy az embernek nincs rákja. A 4-nél alacsonyabb PSA-val rendelkező férfiak körülbelül 15% -ánál a prosztatarák a biopszián alapul.

A 4 és 10 éves PSA-szinttel rendelkező férfiak körülbelül egynegyede esélye van prosztatarákra. Ha a PSA több, mint 10, a prosztatarák esélye több mint 50%.

Ha a PSA szintje magas, orvosa javasolhatja, hogy várjon egy kis időt, és ismételje meg a tesztet, vagy kapjon prosztata biopsziát, hogy megtudja, van-e Önnek rákos. Amikor megvizsgáljuk, hogy a prosztata biopsziát keressük-e a rákkutatásra, nem minden orvos használja ugyanazt a PSA-határoló pontot. Néhányan azt tanácsolhatják, ha a PSA 4 vagy magasabb, míg mások javasolhatják, hogy alacsonyabb szinten kezdjenek, mint például a 2.5 vagy a 3. Egyéb tényezők, például életkor, faji és családi előzmények, befolyásolhatják ezt a döntést.

Olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják a PSA-szinteket

A prosztatarákon kívül számos tényező is növelheti a PSA-szinteket:

  • Nagyobb prosztata: Olyan körülmények, mint például jóindulatú prosztata hiperplázia (BPH), a prosztata nem rákkeltő kiterjedése, amely sok embert érinten az idősebb korban, növelheti a PSA-szinteket.
  • Idősek: A PSA szintje általában lassan emelkedik, ahogy idősebb lesz, még akkor is, ha nincs prosztata-rendellenesség.
  • prostatitis: Ez a kifejezés a prosztata mirigy fertőzésére vagy gyulladására utal, ami növelheti a PSA-szinteket.
  • Ejakuláció: Ez rövid időre felgyorsíthatja a PSA-t, majd újra leeshet. Ezért néhány orvos azt javasolja, hogy a férfiak tartózkodjanak az ejakulációtól egy-két napig a tesztelés előtt.
  • Biciklizni: Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a kerékpározás növelheti a PSA-szinteket (valószínűleg azért, mert az ülés nyomást gyakorol a prosztata számára), bár nem minden tanulmány megtalálta ezt.
  • Bizonyos urológiai eljárások: A prosztatát érintő bizonyos eljárások, például a prosztata biopszia vagy cisztoszkópia, rövid idő alatt magasabb PSA-szinteket eredményezhetnek. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a digitális rektális vizsga (DRE) kissé növelheti a PSA szintjét, bár más tanulmányok ezt nem találják. Mégis, ha egy PSA-tesztet és egy DRE-t is végeznek orvosi látogatáskor, akkor néhány orvos azt tanácsolja, hogy a vér a PSA-val szemben legyen, mielőtt a DRE-t éppen a helyzetben lenne.
  • Egyes gyógyszerek: A férfi hormonok, mint például a tesztoszteron (vagy más, a tesztoszteronszintet növelő gyógyszerek) bevétele a PSA emelkedését eredményezheti.

Egyes dolgok miatt a PSA szintje csökkenhet (még akkor is, ha az embernek prosztatarákja van):

  • 5-alfa reduktáz inhibitorok: Bizonyos, a BPH vagy a húgyúti tünetek kezelésére használt gyógyszerek, mint például a finasterid (Proscar vagy Propecia) vagy a dutaszterid (Avodart), csökkenthetik a PSA-szinteket. Ezek a gyógyszerek is befolyásolhatják a prosztatarák kockázatát (lásd Can Prostate Cancer Be Prevented?). Tájékoztassa kezelőorvosát, ha szedik ezeket a gyógyszereket, mert csökkentheti a PSA szintet, ezért az orvosnak esetleg módosítania kell az olvasást.
  • Gyógynövény keverékek: Néhány keverék, amelyet étrend-kiegészítőként értékesítenek, szintén elfedheti a magas PSA-szintet. Ezért fontos, hogy tudassa orvosával, ha bármilyen típusú kiegészítést szed, még azokat is, amelyek nem feltétlenül a prosztata egészségére vonatkoznak. A PAH-k látszólag nem befolyásolják a PSA-t.
  • Elhízottság: Az elhízott (túlsúlyos) férfiak általában alacsonyabb PSA-szintet mutatnak.
  • Aszpirin: Egyes kutatások azt mutatták, hogy az aszpirin rendszeresen szedő férfiak alacsonyabb PSA-szintekkel rendelkezhetnek. Ez a hatás nagyobb lehet a nemdohányzóknál. További kutatásokra van szükség a megállapítás megerősítéséhez. Ha rendszeresen szedik az aszpirint (például a szívbetegség megelőzésére), beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen okból megszüntetné.
  • A statinok: Egyes tanulmányok kapcsolták össze a statinokkal ismert koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket, például az atorvasztatin (Lipitor), a rosuvastatin (Crestor) és a szimvasztatin (Zocor) alacsonyabb PSA-szintjeivel.
  • Tiazid diuretikumok: A tiazid diuretikumok, mint például a hidroklorotiazid (HCTZ), egyfajta vízpipulátus, amelyet gyakran a magas vérnyomás kezelésére használnak. A tiazid diuretikumot évek óta alacsonyabb PSA-szintekhez kötik.

Azoknál a férfiaknál, akikről nem ismert, hogy prosztatarákban szenvednek, nem mindig egyértelmű, hogy a PSA csökkentése hasznos. Bizonyos esetekben a PSA csökkentő tényező is csökkentheti az ember prosztatarák kockázatát. Más esetekben azonban csökkentheti a PSA szintet anélkül, hogy befolyásolná az ember rákbetegségét. Ez valóban káros lehet, ha csökkentené a PSA-t abnormális szintről normálisra, mivel ez nem okozhat rákot. Ezért fontos, hogy beszéljen orvosával olyan dolgokról, amelyek hatással lehetnek a PSA szintjére.

Speciális PSA-típusok

Egyes orvosok fontolóra vehetik a különböző típusú PSA tesztek (az alábbiakban tárgyalt) használatát annak eldöntéséhez, hogy szükség van-e prosztata biopsziára, de nem minden orvos egyetért abban, hogy hogyan alkalmazzák ezeket a PSA-teszteket. Ha a PSA teszt eredménye nem normális, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy megvitassa a rák kockázatát és a további vizsgálatok szükségességét.

Százalékos PSA: A PSA a vérben lévő 2 fő formában fordul elő. A vérfehérjékhez egy formanyomtatvány van, míg a másik szabadon (nem kapcsolódik). A százalékos szabad PSA (fPSA) az a hányados, hogy mennyi PSA tér el szabadon a teljes PSA szinthez képest. A szabad PSA aránya alacsonyabb a prosztatarákban szenvedő férfiaknál, mint azoknál a férfiaknál, akik nem.

Ezt a tesztet néha arra használják, hogy segítsen eldönteni, hogy van-e prosztata biopszia, ha a PSA eredményei határvonalon vannak (például 4 és 10 között). A Alsó százalékos szabad PSA azt jelenti, hogy esélye van a prosztatarákra, és valószínűleg biopszia van.

Sok orvos javasolja a biopsziát azoknak a férfiaknak, akiknek a százalékos szabad PSA értéke 10% vagy annál kevesebb, és azt ajánlják, hogy a férfiak biopsziát tekintsenek, ha 10% és 25% között van. Ezekkel a vágásokkal felismeri a legtöbb rákot és segít egyes embereknek elkerülni a felesleges prosztata biopsziákat. Ezt a tesztet széles körben használják, de nem minden orvos egyetért abban, hogy 25% a legjobb vágási pont a biopszia eldöntésére, és a vágás az általános PSA szinttől függően változhat.

Komplex PSA: Ez a vizsgálat közvetlenül megméri az egyéb fehérjékhez kapcsolódó PSA mennyiségét (a PSA részaránya, amely nem “szabad”). Ezt a tesztet a teljes és ingyenes PSA ellenőrzése helyett elvégezhették, és ugyanolyan mennyiségű információt szolgáltathatna, mint a többi különálló teszt. Ezt a tesztet tanulmányozzák, hogy lássák-e ugyanazt a pontosságot.

Azok a tesztek, amelyek kombinálják a PSA különböző típusát: Néhány újabb teszt, például a prosztata egészségügyi index (phi) és a 4Kesoros teszt, kombinálják a különböző típusú PSA-k eredményeit ahhoz, hogy átfogó pontszámot kapjanak, amely tükrözi az ember prosztatarákos esélyét. Ezek a tesztek hasznosak lehetnek a némileg emelkedett PSA-val rendelkező férfiak számára, hogy segítsen meghatározni, hogy van-e prosztata biopszia. Bizonyos tesztek segítségével meg lehetne állapítani, hogy egy olyan embernek, akinek már van prosztata biopszia, nem talált rákot, még egy biopsziával kell rendelkeznie.

PSA sebesség: A PSA sebesség nem különálló teszt. Ez annak a mértéke, hogy a PSA milyen gyorsan növekszik az idő múlásával. Általában a PSA szintje lassan emelkedik az életkorral. Néhány kutatás azt találta, hogy ezek a szintek gyorsabban emelkednek, ha egy férfi rákos, de a vizsgálatok nem mutatják, hogy a PSA sebesség hasznosabb, mint maga a PSA szint a prosztatarák meghatározásában. Ezért az ACS-irányelvek nem javasolják a PSA sebesség alkalmazását a prosztatarák szűrésének részeként.

PSA sűrűség: A PSA szintje magasabb a nagyobb prosztata mirigyeknél. A PSA sűrűséget (PSAD) néha nagy prosztata mirigyeknél alkalmazzák, hogy megpróbáljanak ehhez igazítani. Az orvos a prosztata mirigy térfogatát (méretét) transzrektális ultrahanggal mérli (lásd: Ha a prosztata rák szűrési vizsgálati eredményei nem normálisak), és a PSA számot a prosztata térfogatával osztja el. A magasabb PSA-sűrűség a rák nagyobb valószínűségét jelzi. A PSA-sűrűség nem bizonyult olyan hasznosnak, mint a százalékos PSA-teszt.

Kor szerinti specifikus PSA-tartományok: A PSA-szintek általában magasabbak az idősebb férfiaknál, mint a fiatal férfiaknál, még akkor is, ha nincs rák. A határvonalon belüli PSA-eredmény egy 50 éves férfiban nagyon aggasztó lehet, de kevésbé aggodalomra ad okot egy 80 éves férfiban. Emiatt egyes orvosok azt javasolták, hogy összehasonlítsák a PSA eredményeit az azonos korú férfiak eredményével.

De mivel az életkor-specifikus PSA-tartományok hasznossága nem bizonyított, az orvosok és a szakmai szervezetek (valamint a PSA-tesztek készítői) nem javasolják használatukat.

Digitális rektális vizsga (DRE)

A digitális rektális vizsga (DRE) esetében az orvos behelyezi a kesztyűs, kenhető ujját a végbélbe, hogy érzékelje, hogy a daganat vagy a prosztata kemény területei rákot okozhatnak. Amint az alábbi képen látható, a prosztata csak a végbél előtt van. A prosztatarák általában a mirigy hátsó részében kezdődik, amit a rektális vizsgálat során érezhetünk. Ez a vizsga kellemetlen lehet (főleg azoknál a férfiaknál, akiknél vannak aranyércek), de általában nem fájdalmas és csak rövid időre tart.

A DRE kevésbé hatékony, mint a PSA vérvizsgálata a prosztatarák meghatározásában, de néha rákos megbetegedéseket tapasztalhat a normális PSA-szinttel rendelkező férfiaknál. Emiatt a prosztatarák szűrésének részét képezheti.

Az orvosi bizottság

Csatlakozz hozzánk

Állítsanak fenntartható étrendi változásokat. Iratkozzon fel az ingyenes 21 napos vegán kickstartra. A résztvevők napi üzeneteket kapnak a lépésről lépésre történő étrend átalakítására, beleértve a recepteket és a táplálkozási webes közvetítéseket. Go>

Tej és prosztata rák: a bizonyítékok felhúzása

A tej okozhat prosztatarákot? Itt vannak a tények: A tej és a prosztatarák kapcsolatát sugalló főbb tanulmányok az 1970-es évek óta megjelennek az orvosi folyóiratokban. A hat kohorszi tanulmányból kettő (az idősek csoportjait követő kutatási tanulmányok) nagyobb kockázatot jelentett a magasabb tejbevitel miatt. Öt vizsgálat, összehasonlítva a rákos betegeket az egészséges egyénekkel, hasonló társulást talált. Az egyik ilyen, Észak-Olaszországban végzett, úgy találta, hogy a gyakori tejtermelés két és félszeresére növelheti a kockázatot. 1

1997-ben a World Cancer Research Fund és az Amerikai Rákkutató Intézet arra a következtetésre jutott, hogy a tejtermékeket a prosztatarák lehetséges hozzájárulásának kell tekinteni. Egy másik kutatási tanulmány is kiderült 2000 áprilisában, amely a tejtermelés és a prosztatarák közötti kapcsolatra mutatott rá: a Harvard Orvosok Egészségügyi Tanulmánya 11.885 embert követett 11 éven át, megállapítva, hogy napi két és fél tejtermék adagja 34-szeresre növelte a prosztatarák kockázatát -kal kevesebb, mint a napi kevesebb, mint fél adag. 2

A dohányzó pisztoly?

A kutatók nem csak azt vizsgálják, hogy a tej növeli-e a rák kockázatát, hanem hogyan. A válasz nyilvánvalóan abban rejlik, hogy a tej befolyásolja az ember hormonjait. A tejtermékek növelik az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-I) mennyiségét a vérben. Az IGF-I pedig elősegíti a ráksejtek növekedését. 3-5 Kis mennyiség normálisan a véráramban van, de számos újabb vizsgálat összefüggést mutatott az emelkedett IGF-I szintekkel a prosztatarákkal és esetleg a mellrákkal is.

A tej más rosszat is okoz. A kalcium terhelése csökkenti a szervezet D-vitaminját, ami viszont növelheti a rák kockázatát. A legtöbb tejtermék szintén magas a zsírban, ami befolyásolja a nemi hormonok aktivitását, amelyek meghatározó szerepet játszanak a rákban.

És nem volna meglepő, hogy a tej hatással lehet a rákos sejtek növekedésére. Végül is biológiai célja, hogy támogassa a gyors növekedést a borjú testének minden részén. Az elválasztás kora után a borjak (mint minden emlős esetében) egyáltalán nincsenek szüksége tejre, és soha nem szükséges egy másik faj tejét inni.

A kutatók azt vizsgálják, vajon a tejtermékek a betegség más formáiban bűnösek lehetnek-e. Különösen a petefészekrák kapcsolódhat a tejcukor-tejcukorból előállított cukor galaktózhoz. A joghurt, a sajt, a “laktózmentes” tej és más tejtermékek jelentős mennyiségű galaktózt tartalmaznak.

A táplálkozás egyéb része a rák kockázatát is befolyásolja. A hús és a zsíros élelmiszerek általában nagyobb kockázattal járnak, míg a paradicsom, a görögdinnye és más élénkpiros gyümölcsök likopint tartalmaznak, ami csökkenti a rák kockázatát.

A legfontosabb: Míg a kutatók az elkövetkezendő években tanulmányozzák a rák okait, az egészségtudatos családok is szeretnék kereskedni a tejtermékekkel – és minden állati eredetű termékkel – egészséges, vegán étrendben gazdag zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban és hüvelyesekben . Mikor kell a kapcsolót? A bizonyítékok azt sugallják, hogy az életben az egészséges táplálkozási szokások kezdődnek, annál jobb a védelem.

Mit!? Minden rákot okoz?

Valójában nem. Az egész gabonák, a bab és más hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök rákos harcosok. A növényi élelmiszerek alacsony zsírtartalmúak, magas rosttartalmúak, és védett rák elleni tápanyagokkal vannak ellátva. De az állati termékek – a hús, a tej, a tojás – a betegség számos formájához kötődnek. Rengeteg zsírt tartalmaznak a rákot okozó vegyi anyagok elhelyezéséhez és a szervezetben a rákkeltő hormonok szintjének emeléséhez. Nem rendelkeznek olyan rostokkal, amelyek normális esetben söpörnék az emésztőrendszerből származó rákkeltő anyagokat, és rengeteg rákkeltő antioxidánssal rendelkeznek. A főzési hőmérséklet alatt a kreatin, az aminosavak és a húsban lévő természetes cukrok ténylegesen rákot okozó vegyi anyagokká válhatnak.

A rákmegelőző étrendben rengeteg:

  • Zöldség: édesburgonya, sárgarépa, brokkoli, spenót, spárga
  • Gyümölcsök: eper, kivi, dinnye, banán, alma
  • Egész szemek: kenyér, gabona, zabpehely, tészta, rizs
  • Hüvelyesek: bab, borsó, lencse

A legegészségesebb étrend megszünteti a húsokat, tejtermékeket, tojásokat és sült ételeket. Az átmenet megkönnyítése érdekében rizsterméket, szójatejjelet, húspótlékokat vagy tojáspótlókat használhat.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!