Hogyan lehet megakadályozni a prosztatarákot?
Minden férfinak agresszív megközelítést kell alkalmaznia, hogy megvédje magát a prosztataráktól. Ha nyugati társadalomban nőtt fel, akkor évtizedeket töltöttél marhahúsban (különösen), és más húsokat főzött magas hőmérsékleten. Az ízletes fekete maradvány a húsban tele van különböző rákot okozó szerekkel, például a HCA (heterociklusos aminokkal), amelyek egyenesen a prosztata számára állnak. (A tipikus gyorséttermi hamburger, amit szó szerint élünk és meghalunk, tele van a dolgokkal.) A nyugati életmód számos szempontja növeli a prosztatarák kockázatát, és az aktuális élettartam becslése 16%. [36]
Sokan közülük is elfogyasztott nagy mennyiségű tejterméket – ez egy óriási kockázati tényező a prosztatarákra. Ismét, hogy megvédjük magunkat a prosztataráktól, fel kell ismernünk, hogy nincs idő pazarlásukra: a “megsemmisítés magjait” már jelentős szabad gyökök és DNS-pusztítás révén ültették el a prosztata finom szövetében. Ezen kívül sokan túlsúlyosak, ami jelentős és potenciálisan halálos ösztrogénterhelést jelent a prosztata számára.
JEGYZET: Azt is nézze meg az oldalamat, hogyan csökkentheti a PSA-t, amely bemutatja a legutóbbi kutatásokat a PSA lecsökkentéséről és az oldalamról, amely foglalkozik a Tesztoszteronterápiával (TRT) végzett prosztata-rákkal kapcsolatos kutatással.
De a jó hír az, hogy a kutatás rámutatott erre drasztikusan csökkentheti a prosztatarák esélyeit egyszerű táplálkozási és életmódbeli intézkedésekkel. Az alábbiakban felsoroltam néhány legfontosabb ételt, amelyet enni lehet (vagy bizonyos esetekben elkerülni), hogy nagyon megvédje magát a prosztataráktól.
- IGF-1. Az IGF-1 a hatalmas kockázati tényező a Prosztatarák számára. Az IGF-1 szintje 300-500 ng / ml a vérben növeli a kockázati tényezőt négyszer a tábla és kilencszer, ha 60 évesnél idősebb vagy! [2] Hogy megvédje magát a prosztataráktól és csökkenti az IGF-1-et, egyszerűen kerülje az állati fehérjéket és a tej. (Lásd ezt a linket a Muscle Madness-ban további részletekért.)
- Ejakuláció. Azok a férfiak, akik hetente legalább ötször ejakultak, 32% -kal alacsonyabbak voltak a prosztatarák kockázatával szemben. [1, 3] Folyton azt mondom, hogy a szex jó neked: most már tudod, hogy ez még megvédi Önt a prosztataráktól. Tehát ragadd meg a kis nőt és szeressétek a szeretetet, mintha az életed függene. Ki tudja? Talán tényleg!
- Ornish Diet .. Az Ornish Diet, amelyről gyakran beszélünk ezen a webhelyen, egy alacsony zsírtartalmú, alapvetően vegán étrendből (és tojásfehérjéből) áll, mérsékelt testmozgással, stresszkezeléssel és néhány kiegészítéssel. Egy 2008-as tanulmányban [4] az Ornish Diet valójában több mint 500 rákot okozó gént kikapcsolt (vagy rák-védő géneket kapcsoltak be), és teljesen visszafordultak, legalábbis amennyire a kutatók meg tudták mondani, a Prosztatarákot a beiratkozott férfiak körében. Az Ornish Diet úgy tűnik, hogy a módszer jelentős prosztatarák-védelmet biztosít. Ismét a betegség kimutathatatlan volt ezeknél a férfiaknál!
Egy másik hatalmas kérdés sok férfi elméjében: “A HRT (tesztoszteron-kiegészítés) veszélyeztetné-e a prosztatarákot?” Számos nagy, jól elvégzett tanulmány – lásd alább – kimutatta, hogy nem ez a helyzet. Beszéljen orvosával, persze, de a bizonyítékok nagyon pozitívnak tűnnek a tesztoszteron terápiához.
Az alábbiakban számos tanulmány kimutatta, hogy a normális tesztoszteronszint és a kiegészítés valójában egészséges a prosztata számára:
- Egy hatalmas epidemiológiai tanulmány, amely 28 000+ embert talált, minél magasabb a T-szint, annál alacsonyabb a prosztatarák előfordulása. [18] John Hopkins kutatói szerint a prosztatarák nélküli férfiaknak átlagosan 636 ng / ml-es T-szintje volt, míg a prosztatarákos betegek átlagos szintje 473 volt. [19] Az Utah Egyetem 214 azonos ikreket tanulmányozott, és megállapította, hogy a prosztata nagysága a középső és idősebb férfiak átkainak fordítottan kapcsolódtak a T-szinthez. [20]
- Egy tanulmány kimutatta, hogy a kiegészítő tesztoszteronnal rendelkező férfiak valójában csökkentették a prosztataikat! [21]
- Számos tanulmány kimutatta, hogy a magasabb T t, annál jobb a prosztatarák túlélésének esélye. [22]
Lehet, hogy aggodalomra ad okot, ha hallotta vagy elolvasta, hogy néha az orvosok bizonyos prosztatarákot kezelnek az androgének csökkentésével, vagyis jelentősen csökkentik a tesztoszteront. Ennek oka, hogy a tesztoszteron ténylegesen elnyomja a t-limfocita immunválaszt. Tehát egyes orvosok úgy érzik, hogy a tested jobban agresszíven támadja meg a prosztatarákot tesztoszteronnal az útból. Ennek egyik oka lehet az, hogy a nők gyakrabban alakulnak ki autoimmun betegségek: immunválaszuk egyes esetekben túl erős lehet a tesztoszteron hiánya miatt.
Jóindulatú prosztatarák hipertrófia (BPH)
Egy másik méltó téma a prosztata vonatkozásában megvédi magát a prosztata megnagyobbodása ellen, ami vizelési nehézséghez és számos más problémahez vezet. A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy különösen a zöldségek védik a BPH-t. Egy nemrégiben készült tanulmány [23] megmutatta luteinben, béta-karotinban és C-vitaminban gazdag zöldségek különösen védettek voltak. (Megjegyzés: A gyümölcsfogyasztás nem korrelál a megnövekedett védettséggel a BPH-val szemben, ezen túlmenően ezeknek a tápanyagoknak a kiegészítése sem volt jól korrelálva.) De a legtöbb védőanyag általában a hagyma és a fokhagyma. Egy 2007-es tanulmányban a vöröshagyma 60% -kal csökkentette a BPH és a fokhagymát 30% -kal. [24] További információért kérjük, olvassa el ezt a linket a Prosztata védelméről a BPH-ról.
6 Élelmiszerek a prosztata egészségének növeléséhez
A prosztatarák aránya növekszik, de azáltal, hogy egészséges, prosztata-barát ételeket ad az étrendnek, lehet, hogy csökkentheti a kockázatot.
Az Amerikai Rákellenes Társaság szerint a prosztatarák a leggyakoribb rák a férfiak körében, ami az Egyesült Államokban egy-egy emberből érinti a 7-et. Úgy gondolják, hogy a magas zsírtartalmú, magas cukorú nyugati étrend hozzájárulhat a prosztatarák megnövekedett arányához. Továbbra is látni kell az orvosát a rendszeres prosztatarák szűrésekre, de elkezdheti megerõsíteni a prosztata egészségét a hat étel kipróbálásával.
A paradicsom tartalmaz egy hatalmas antioxidáns nevű likopint. Elősegítheti a prosztatarák megelőzését, valamint a prosztatarákban szenvedő férfiak daganatos növekedését. További kutatásra van szükség a haszon megerõsítéséhez, de 11 vizsgálat egy felmérése szerint a kutatók azt találták, hogy a paradicsom és a paradicsomalapú termékek nyersen és főzve kevésbé valószínű, hogy prosztatarákot termelnek.
Pontosan hogyan segít a paradicsom? A likopin csökkentheti a sejtkárosodást és lassítja a rákos sejtek termelését. De mivel a likopin szorosan kötődik a sejtfalhoz, a testünknek nehéz a nyers paradicsomról való kivonása. A főtt vagy pépes paradicsomtermékek jobb lehetnek. Nézz hasonló termékekre:
- paradicsom szósz
- spagetti mártással
- napra szárított paradicsom
- paradicsomlé
- ketchup
Hogyan adjunk még paradicsomot az étrendhez?
Az olasz ételek, például a pizza és a tészta ételei segítenek abban, hogy több paradicsom alapú ételt vegyen be az étrendbe. Fókuszban az olasz stílusú ételek, amelyek paradicsom alapot használnak, például a spaghetti bolognese vagy a caprese saláta.
A nyári hónapokban friss, helyi paradicsomokat vásárolhat a szendvicsek tetejére, és salátákba vágja. Egyszerű paradicsomlé, minden nap reggeli paradicsomlé is egy jó lehetőség, csak győződjön meg róla, hogy vegyen egy alacsony nátriumot.
A brokkoli olyan növényi anyag, amely számos összetett vegyületet tartalmaz, amelyek segíthetnek egyes embereket rákos megbetegedésben. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy összefüggés van az Ön által fogyasztott cruciferus zöldségek és a prosztatarák kockázata között. Az okok miért még mindig nem tisztázottak, de a kutatók azt javasolják, hogy az egyik ilyen növényi vegyi anyag, amelyet ezeken a zöldségekben találtak, szulforfánnak szelektíven célozza és megöli a rákos sejteket, miközben a normál prosztata sejteket egészséges és nem befolyásolja.
Hogyan adjunk hozzá több brokkolt az étrendhez?
Felveheti a brokkolyt a krumplit, a levest és a salátát, vagy csak egy pohárral öntheti meg. Ha aggódsz, hogy a friss zöldségek rosszul járnak, vegye fontolóra a fagyasztott brokkoli felvásárlását, amelyet bármikor főzhet, ha van időd.
A zöld tea egy olyan ital, amelyet évezredek óta fogyasztanak. A hagyományosan az ázsiai országok étrendjeinek nagy része. Nem világos, hogy a zöld tea az oka annak, hogy a prosztatarák aránya Ázsiában sokkal alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban. Azonban a zöld tea összetevőit tanulmányozzák az egészségre gyakorolt hatásuk miatt.
- katechin
- xantinszármazékok
- epigallokatechin-3-gallát (EGCG)
- epicatechin
Most van néhány bizonyíték arra, hogy a zöld teaben található vegyületek megakadályozhatják a prosztatarák kialakulását. A kínai orvoslás által közzétett áttekintésben a kutatók csökkentették a prosztatarák kockázatát azon férfiak körében, akik naponta több mint öt pohár zöld teát fogyasztottak.
Hogyan adjunk hozzá több zöld teát étrendjéhez?
Kezdje el minden nap egy csésze kávét a szokásos kávé helyett. Ha nem iszol koffeint, próbálja ki a koffeinmentes verziót, és ha nem szereted a meleg teát, próbáld meg hűteni a hűtőszekrényben, és jeget hozzáadni egy hűvös és frissítő italhoz. Használhat hűtött teát folyadékként is házi készítésű finomságaidban.
A hüvelyesek, például a bab, földimogyoró és a lencse tartalmaznak biológiailag aktív növényi vegyületeket, amelyek phytoestrogének néven ismertek. Az izoflavonok egyike a fitoösztrogén. Rákkeltő tulajdonságokkal rendelkezhetnek. Ez megakadályozhatja a tumor növekedését a prosztatarák sejtjeiben.
Bár továbbra is szükség van a döntőbb kutatásokra, az Országos Rákkutató Intézet által készített előzetes kutatás kapcsolatot mutat a szójafogyasztás és a prosztata-specifikus antigén (PSA) csökkent szintje között. A PSA a prosztata által termelt fehérje. A PSA-teszt a vér PSA szintjét méri, és a prosztatarák szűrővizsgálataként alkalmazzák. Ez a kutatás azt is jelezte, hogy a szója hatékonyabb volt, ha más rákellenes ételekkel együtt fogyasztják.
Hogyan adjunk hozzá több hüvelyeseket és szójababot az étrendhez?
Ha további hüvelyeseket és szójababokat szeretne hozzáadni a táplálékhoz, vegye fontolóra a vegetáriánus étrendet minden héten egy napra. Néhányan próbálják meg azt, amit Húsmentes hétfőnek hívnak. Így helyettesítheti a húst a babból a fehérjével.
Próbálj meg egy fekete bab hamburgert, sok zöldséggel. Vagy pecséteket tehetsz a csicseriborsóból készült házi hummusba. A Tofu ízletes szója forrás, amelyet süthet vagy barna lehet a kályháján, és mártásokkal ízesítheti.
Olyan, mint a vörösbor vagy a zöld tea, a gránátalma gazdag antioxidánsforrás. A “csoda gyümölcse” az antioxidáns stressz okozta krónikus betegségek megelőzése. A tudósok úgy vélik, hogy a gránátalma során talált antioxidáns “keresi és elpusztítja” módszert alkalmaz, kizárólag a prosztatarák sejtjeire, és nem az egészséges sejtekre. Tanulmányok találtak bizonyítékot arra, hogy a gránátalma levét és a kivonatot megakadályozza a különböző prosztatarákos sejtek előállítása, bár több kutatásra van szükség.
Hogyan adjunk hozzá több gránátalma levét a diétához?
Tudod vásárolni gránátalma lé a legtöbb élelmiszerbolt. Ha az ivás a sima, túl erős az Ön számára, fontolja meg, hogy felhígítja azt egyszerű vízzel, vagy hozzá egy csillogó vizet. Azt is hozzáadhatja a házi salátaöntetekhez, hogy megkóstolja a kedvenc saláta.
A többszörösen telítetlen zsírok, mint például az omega-3s és az omega-6s, kizárólag az étrendben megtalálható zsírsavak. A testet nem szintetizálják. A hagyományos nyugati étrend sok omega-6 zsírsavval rendelkezik, de nem sok omega-3. Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak egészségesebb egyensúlya segíthet megakadályozni a prosztatarák kialakulását és progresszióját.
Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent áttekintésben a kutatók találták a kapcsolatot a halak fogyasztása és a prosztatarák által okozott halálozási arány csökkentése között. Próbáljon zsíros halat fogyasztani a hideg vizekben, hogy növelje az omega-3 bevitelt. Ezek tartalmazzák:
Hogyan adjunk hozzá több halat a diétához?
Az omega-3-ok hozzáadása az étkezéshez olyan egyszerű, mint a szardínia vagy a tonhal sütése, és lecsapás. Nem mindenki annyira lelkes a halakkal szemben. Ez is drága lehet.
Ha nem élvezed a halat a múltban, próbálj ki egy másik halat. Minden hal egyedi ízű. Az íz akkor is enyhébb, ha a hal friss, így ízlelőbimbói jobban élvezhetik a halat, ha azt egy halpálcából vásárolják, és azt aznap csinálják.
A tőkehal, a lepényhal és a pisztráng enyhébb ízek. Próbálja ki a halat egy citromos mártással, vagy egy extra lendületet ad a prosztata, próbálja meg sült tőkehal paradicsommártásban.
A dollár megnyújtásához halakat is felvehet egy kiadós edénybe, például tészta, leves, saláta vagy szendvicsekhez. Így nem lesz szükség annyi halra, hogy teljes ételt készítsen.
Kérheti orvosát a halolaj-kiegészítők felvételéről is.
9 tipp a prosztatarák megelőzésére
A prosztata, a húgyhólyag alatt elhelyezkedő szerv, spermát termel. A Centers for Disease Control és Prevention (CDC) szerint a prosztatarák a második leggyakoribb rák a férfiak körében az Egyesült Államokban. A prosztatarák kialakulásának kockázata fokozatosan növekszik az életkorral.
A 60 évesnél idősebb 100 férfi közül hat lesz prosztatarák, a 70. születésnap előtt, a CDC szerint.
Nincs abszolút prosztatarák-megelőzés, de bizonyítékok szerint a diéta kulcsszerepet játszik. Olvassa el az étkezési tippeket és további információkat.
A paradicsom, a görögdinnye és más piros élelmiszerek fényes színét köszönhetik egy erős antioxidánsnak, amelyet likopinnek neveznek. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a gyümölcsök és a paradicsomalapú termékek fogyasztói alacsonyabb kockázattal járnak a prosztatarákra, mint azok, akik nem.
Egyéb eredmények arra utalnak, hogy a paradicsom főzése megkönnyíti a szervezet számára a likopin felszívódását. Minél vörösebb a paradicsom, annál jobb, mert a likopin felhalmozódik az érés során. Ez azt jelenti, hogy a halvány, raktáron vásárolt paradicsom, amelyet túl korán felszednek, kevesebb likopint tartalmaz, mint a szőlő érett paradicsom.
A gyümölcsökben és zöldségekben lévő tápanyagok és vitaminok csökkenthetik a prosztatarák kialakulásának kockázatát. A zöld zöldségek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek segítenek a szervezetnek rákkeltő anyagokat roncsolni. A tápanyagban gazdag táplálék segíthet a rák terjedésének lelassításában is.
Gyümölcsök és zöldségek fogyasztása egész nap alatt kevésbé valószínű, hogy feltöltik a feldolgozott szemetet.
Az omega-3 nevű zsírsav csökkentheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Az Omega-3 megtalálható bizonyos halakban, beleértve a szardíniákat, a tonhalat, a makrélát, a pisztrángot és a lazacot.
A magas zsírtartalmú étrendhez képest alacsony zsírtartalmú táplálkozás és halolaj-kiegészítők fogyasztása azt találták, hogy lassítja a prosztatarák sejtjeinek növekedését. Könnyebb kezelni a rákot, amely még nem terjedt el a prosztata kivételével.
Az izoflavonoknak nevezett tápanyag kapcsolódik a prosztatarák kockázatának csökkentéséhez. Az izoflavonok megtalálhatók:
- tofu (szójababból készült)
- csicseriborsó
- lencse
- lucernacsírák
- földimogyoró
Egyes tanulmányok kimutatták, hogy azok, akik zöld tea fogyasztanak, vagy zöld tea kivonat kiegészítőket kapnak, kisebb a prosztatarák kockázata, mint azok, akik nem.
A tanulmányok évtizedei azt sugallják, hogy a súlyos kávékudvar elkeltése a halálos prosztatarák csökkent kockázatával függ össze:
- Négy-öt csésze kávé fogyasztása naponta csökkentheti a fatális és magas fokú prosztatarák esélyeit.
- Függetlenül attól, hogy hány csésze egészben iszik, minden három csésze kávé, amit inni, csökkentheti a halálos prosztatarák kockázatát, körülbelül 11 százalékot.
Ez leír egy dózis-válasz kapcsolatot a prosztatarák és a kávé között. Ez azt jelenti, hogy a prosztatarákra gyakorolt hatás felfelé vagy lefelé mozog az Ön által fogyasztott kávé mennyiségével. Ezek a hatások nem terjedhetnek ki olyanokra, akik csak alkalmi csészéket kapnak.
Azonban a nagy koffein adagok súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, például szabálytalan szívverést és görcsöket. A Mayo Clinic szerint a napi javasolt koffein mennyisége a legtöbb egészséges felnőtt számára 400 milligramm – vagy körülbelül 1 1/2 csésze.
A kávé elkészítésének tényezője is lehet. Norvégiában egy tanulmány egy filmet szűrő kávét és egy forralt kávét látott, amely nem használ ilyen szűrőt. Azok a férfiak, akik a főzött kávét ivották, kisebb kockázatot jelentettek a prosztatarákra, mint azok, akik egy másik módszert használtak, vagy egyáltalán nem.
A cafestol és kahweol vegyi anyagok jól ismert rákellenes képességekkel rendelkeznek. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a vegyszerek csapdába esnek, amikor a kávé egy papírszűrőn keresztül fut. A főzött kávé lehetővé teheti, hogy a rák elleni vegyi anyagok maradjanak a napi sörben.
A vizsgálatok az állati zsírok és a prosztatarák megnövekedett kockázatának összefüggését mutatják. A hús mellett állati zsírok is megtalálhatók a sertés, a vaj és a sajtban. Amikor csak lehetséges, cserélje ki az állati eredetű zsírokat növényi alapú zsírokkal.
Ez ahelyett, hogy:
- olívaolaj vaj helyett
- gyümölcs helyett cukorka
- friss zöldségek az előrecsomagolt élelmiszerek helyett
- diót vagy magot sajt helyett
Továbbá, a hús túlcsekkása rákkeltő anyagokat termel, ezért ügyeljen arra, hogy ne húsát túlfőzzük.
A prosztata rákos betegek, akik dohányzik, nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségben. A dohányosok nagyobb valószínűséggel vannak agresszív prosztatarák formájában.
Nem késő a kilépéshez. A jelenlegi dohányzókkal összehasonlítva, a prosztatarákos betegek, akik több mint 10 évig abbahagyták a dohányzást, azonos halálozási kockázattal rendelkeztek, mint azok, akik soha nem füstöltek.
Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy a vér alacsony folsavszintje növeli a rák kockázatát. A fóta számos ételben megtalálható, beleértve a zöld zöldséget, a babot és a narancslevet. Ezen élelmiszerek bevitelének növelése csökkentheti a prosztatarák kockázatát. Azonban a folsavval kiegészített folsav, az ember által termelt formája növelheti a rák kockázatát.
Néhány tanulmány összekapcsolta a tejtermékeket vagy a magas kalciumszintű táplálékokat, amelyeknél nagyobb a prosztatarák kockázata, de ez a kockázat minimálisnak tekinthető.
Túl sok zsír, különösen a test közepén, a prosztatarák megnövekedett kockázatához kapcsolódik.
A rendszeres testmozgás segít fenntartani az egészséges testsúlyt. A gyakorlatok előnyei közé tartozik az izomtömeg növelése és a jobb metabolizmus. Próbáld ki:
A gyakorlatnak nem kell unalmasnak lennie. Változtassa meg a szokásait, és hívja meg barátait a részvételre. Nagyobb valószínűséggel edzhetsz, ha szórakoztató.
Kérdezze meg kezelőorvosát a prosztatarák kialakulásának kockázatától. Néhány pont a következőkre terjed ki:
- milyen orvosi szűrővizsgálatokat kell megtennie, amint öregsz
- a rák családtörténete
- étrendi ajánlások
Mondja el kezelőorvosának, ha csak új edzésprogramot indít, vagy ha a következő tüneteket tapasztalja:
- kényelmetlenség bárhol a kismedencei vagy rektális területein
- vizelési nehézség
- vér a vizelete vagy a sperma
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: