Antal

Hogyan lehet megakadályozni a prosztatarákot?

Hogyan lehet megakadályozni a prosztatarákot?

Minden férfinak agresszív megközelítést kell alkalmaznia, hogy megvédje magát a prosztataráktól. Ha nyugati társadalomban nőtt fel, akkor évtizedeket töltöttél marhahúsban (különösen), és más húsokat főzött magas hőmérsékleten. Az ízletes fekete maradvány a húsban tele van különböző rákot okozó szerekkel, például a HCA (heterociklusos aminokkal), amelyek egyenesen a prosztata számára állnak. (A tipikus gyorséttermi hamburger, amit szó szerint élünk és meghalunk, tele van a dolgokkal.) A nyugati életmód számos szempontja növeli a prosztatarák kockázatát, és az aktuális élettartam becslése 16%. [36]

Sokan közülük is elfogyasztott nagy mennyiségű tejterméket – ez egy óriási kockázati tényező a prosztatarákra. Ismét, hogy megvédjük magunkat a prosztataráktól, fel kell ismernünk, hogy nincs idő pazarlásukra: a “megsemmisítés magjait” már jelentős szabad gyökök és DNS-pusztítás révén ültették el a prosztata finom szövetében. Ezen kívül sokan túlsúlyosak, ami jelentős és potenciálisan halálos ösztrogénterhelést jelent a prosztata számára.

JEGYZET: Azt is nézze meg az oldalamat, hogyan csökkentheti a PSA-t, amely bemutatja a legutóbbi kutatásokat a PSA lecsökkentéséről és az oldalamról, amely foglalkozik a Tesztoszteronterápiával (TRT) végzett prosztata-rákkal kapcsolatos kutatással.

De a jó hír az, hogy a kutatás rámutatott erre drasztikusan csökkentheti a prosztatarák esélyeit egyszerű táplálkozási és életmódbeli intézkedésekkel. Az alábbiakban felsoroltam néhány legfontosabb ételt, amelyet enni lehet (vagy bizonyos esetekben elkerülni), hogy nagyon megvédje magát a prosztataráktól.

  1. IGF-1. Az IGF-1 a hatalmas kockázati tényező a Prosztatarák számára. Az IGF-1 szintje 300-500 ng / ml a vérben növeli a kockázati tényezőt négyszer a tábla és kilencszer, ha 60 évesnél idősebb vagy! [2] Hogy megvédje magát a prosztataráktól és csökkenti az IGF-1-et, egyszerűen kerülje az állati fehérjéket és a tej. (Lásd ezt a linket a Muscle Madness-ban további részletekért.)
  2. Ejakuláció. Azok a férfiak, akik hetente legalább ötször ejakultak, 32% -kal alacsonyabbak voltak a prosztatarák kockázatával szemben. [1, 3] Folyton azt mondom, hogy a szex jó neked: most már tudod, hogy ez még megvédi Önt a prosztataráktól. Tehát ragadd meg a kis nőt és szeressétek a szeretetet, mintha az életed függene. Ki tudja? Talán tényleg!
  3. Ornish Diet .. Az Ornish Diet, amelyről gyakran beszélünk ezen a webhelyen, egy alacsony zsírtartalmú, alapvetően vegán étrendből (és tojásfehérjéből) áll, mérsékelt testmozgással, stresszkezeléssel és néhány kiegészítéssel. Egy 2008-as tanulmányban [4] az Ornish Diet valójában több mint 500 rákot okozó gént kikapcsolt (vagy rák-védő géneket kapcsoltak be), és teljesen visszafordultak, legalábbis amennyire a kutatók meg tudták mondani, a Prosztatarákot a beiratkozott férfiak körében. Az Ornish Diet úgy tűnik, hogy a módszer jelentős prosztatarák-védelmet biztosít. Ismét a betegség kimutathatatlan volt ezeknél a férfiaknál!
  • Brokkoli / keresztesvirágú zöldségek. Az Országos Rákkutató Intézet egyik folyóirata azt mutatta, hogy hetente csak három adag brokkoli / cruciferus zöldség fogyasztása csökkenti a kockázatot kb. 40% -kal. [10] És egy újabb újabb vizsgálat azt mutatta, hogy a brokoli a prosztatarákból származó GSTM1 génnel, prosztatarák kockázati tényezővel védett férfiakat védett. [26] Valójában meglepő, hogy a Brokkoli nem csökkenti a kockázatot szinte nulla, mert olyan erős a rák elleni harcos. Először is, jól ismert, hogy a Brokkoli korlátozza a hormonok konvergenciáját az ösztrogén, az ösztriadol legveszélyesebb formájává. És ma már általánosan elfogadott, hogy az ösztrogén és különösen az ösztriadol kulcsfontosságú szerepet játszanak a prosztatarák kialakulásában. Másodszor, a különböző brokkoli vegyületek megzavarják a tumorsejtek vérátáramlását és reprodukcióját, valamint a tumorsejteket szó szerint önmegsemmisítik. [11] Egy másik fontos módja annak, hogy a brokkoli valószínűleg megvédi a prosztatát azáltal, hogy csökkenti a veszélyes alfa-hidroxi-ösztron szintjét, amely a prosztatarák fokozott kockázatához kapcsolódik [12]. Végül a keresztesvirágú zöldségek ténylegesen méregtelenítik a PHiP-t, az egyik kulcsfontosságú HCA a prosztatarák okozta férfiakban (a vörös hús főzésétől). MEGJEGYZÉS: Egy egész linkem van arról, hogy a Brokkoli hogyan védi meg a leginkább mindenféle rákot.
  • Gránátalma. A gránátalma (8 oz./ nap) nagyon drasztikusan lelassította a prosztatarák sejtek növekedését egy közelmúltban végzett vizsgálatban. [13] A kutatók arra a feltételezésre jutottak, hogy a gránátalma gyümölcslé szintén valószínű jelölt a prosztatarák megelőzésére. [14]
  • Fogyás . A túlsúly növeli a prosztatarák néhány halálos formájának kockázatát. Tehát elveszítsd azokat a fontokat és védd meg a prosztataidat! [15]
  • Omega 3 / Omega 6. Csökkentse az omega-6 bevitelét (vörös húsokból, baromfiból, sajtból, növényi olajokból, sajtokból stb.), És növelje az omega-3 bevitelt (halolaj és hal). A kutatók megtalálták (egerekben), hogy az omega-6 által kiváltott prosztatarák és az omega-3 gátolta a prosztatarákot. [16]
  • Zöldség. A zöldségek fogyasztása jelentősen csökkentette a prosztatarák kockázatát 30 000 egészségügyi dolgozó egyik tanulmánya szerint. [17] Ismét egy Meditteranean vagy Ornish Diet lenne prosztatarák-védő.
  • koleszterin. Az alacsonyabb koleszterin, egy esetben 200 alatt, és egy pár közelmúltbeli vizsgálat szerint, megóvja Önt a legfejlettebb prosztatarákformáktól. [27] [28] Valójában mindkét tanulmányban az eredmények a statin használókra vonatkoztak. Az eredmények azonban jól illeszkednek Dr. Ornish eredményeihez, amelyek azt mutatják, hogy a koleszterin (és a zsír) táplálékcsökkenése valójában kikapcsolja a prosztatarák több száz gént. (Lásd a fenti # 3-at.)
  • Vörösbor. A 2007-es tanulmány a prosztatarák kockázatát és a különböző közös alkoholtartalmú italokat elemezte. Az eredmények meglepőek, de konzisztensek voltak: a vörösbor kissé dózisfüggő csökkenést mutatott a prosztatarák kockázatának a mérsékelt ivásra, azaz maximum 1 üveg naponta. A fehérbor volt némi haszon, de nem olyan kifejezett. Azok a férfiak, akik naponta 1 pohár vörösbort fogyasztottak, valójában csak kis mértékben, a felére csökkentették a prosztatarák kockázatát, ami igen határozott hatás volt. [31]
  • HDL. A magas HDL-es férfiak viszonylag kicsi, de statisztikailag szignifikáns csökkenést mutattak a prosztata és a rák több fajtája között, szemben a legalacsonyabb HDL-szinttel rendelkező férfiakkal. (MEGJEGYZÉS: Az Ornish Diet valójában csökkenti a HDL-t, de sok más jó dolgot is tesz, beleértve a prosztatarák-gének kikapcsolását.) [29]
  • Kávé. Mind a dekofehérje, mind a rendszeres prosztata rák elleni védelmet biztosít, különösen a halálos fajtát. Tekintse meg a linket a The Benefits of Coffee menüpont alatt.
  • Aszpirin. Egy közelmúltbeli Lancet-tanulmány azt mutatja, hogy egy baba aszpirin naponta javítja a különböző rákos megbetegedések kockázatát, beleértve a prosztatát. [34]
  • tejcsarnok. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a tej és tejtermékek ösztrogének fokozott kockázatot jelenthetnek a prosztata (és a herék) esetében. Tekintse meg a Tej veszélyeiről szóló linket a részletekért.
  • Hal olaj. Egy friss tanulmány szerint a halolaj kapszulák jelentősen növelik a fejlett prosztatarák kockázatát – ez az a fajta, amit nem akarsz! – és jelentősen megnöveli az összes prosztatarákot. További részletekért lásd ezt a cikket. Ennek alapján a szerzők azt javasolják, hogy csak egy vagy két halat fogyasztanak hetente. Ne feledje, hogy ez csak egy tanulmány, de az eredmények annyira hangsúlyosak voltak, hogy alaposan figyelembe kell venni. A tanulmányhoz való kedves visszautasításért olvassa el ezt a beszélgetést további információkért.
  • Gamma tokoferol. A legtöbb E-vitamin-kiegészítés az alfa forma, vagyis az alfa tokoferol. Egy nagy tanulmány szerint az alfa 17% -kal növelte a prosztatarák kockázatát. Tudjuk azonban, hogy az alfa formában való megadása csökkentheti a tokoferolok bizonyos szövetekben. Ennek az az oka, hogy egy másik tanulmány kimutatta, hogy a gamma formában a prosztatarák 500% -os csökkenése társult! [37]
  • Szója és paradicsom. Egy friss, egerekben végzett vizsgálatban a prosztatarák csökkentette ezt a kombinációt. [38] Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a szója a prosztatarák sejtjeinek metasztázisból történő korlátozását jelenti. [33] Mindazonáltal óvatosan vagyok a szójaimmal kapcsolatban, amint azt a Soy Consumption előnyeiről és hátrányairól szóló linkemről dokumentálom, mivel negatív hatással lehet a férfi agyra.
  • Egy másik hatalmas kérdés sok férfi elméjében: “A HRT (tesztoszteron-kiegészítés) veszélyeztetné-e a prosztatarákot?” Számos nagy, jól elvégzett tanulmány – lásd alább – kimutatta, hogy nem ez a helyzet. Beszéljen orvosával, persze, de a bizonyítékok nagyon pozitívnak tűnnek a tesztoszteron terápiához.

    Az alábbiakban számos tanulmány kimutatta, hogy a normális tesztoszteronszint és a kiegészítés valójában egészséges a prosztata számára:

    1. Egy hatalmas epidemiológiai tanulmány, amely 28 000+ embert talált, minél magasabb a T-szint, annál alacsonyabb a prosztatarák előfordulása. [18] John Hopkins kutatói szerint a prosztatarák nélküli férfiaknak átlagosan 636 ng / ml-es T-szintje volt, míg a prosztatarákos betegek átlagos szintje 473 volt. [19] Az Utah Egyetem 214 azonos ikreket tanulmányozott, és megállapította, hogy a prosztata nagysága a középső és idősebb férfiak átkainak fordítottan kapcsolódtak a T-szinthez. [20]
    2. Egy tanulmány kimutatta, hogy a kiegészítő tesztoszteronnal rendelkező férfiak valójában csökkentették a prosztataikat! [21]
    3. Számos tanulmány kimutatta, hogy a magasabb T t, annál jobb a prosztatarák túlélésének esélye. [22]

    Lehet, hogy aggodalomra ad okot, ha hallotta vagy elolvasta, hogy néha az orvosok bizonyos prosztatarákot kezelnek az androgének csökkentésével, vagyis jelentősen csökkentik a tesztoszteront. Ennek oka, hogy a tesztoszteron ténylegesen elnyomja a t-limfocita immunválaszt. Tehát egyes orvosok úgy érzik, hogy a tested jobban agresszíven támadja meg a prosztatarákot tesztoszteronnal az útból. Ennek egyik oka lehet az, hogy a nők gyakrabban alakulnak ki autoimmun betegségek: immunválaszuk egyes esetekben túl erős lehet a tesztoszteron hiánya miatt.

    Jóindulatú prosztatarák hipertrófia (BPH)

    Egy másik méltó téma a prosztata vonatkozásában megvédi magát a prosztata megnagyobbodása ellen, ami vizelési nehézséghez és számos más problémahez vezet. A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy különösen a zöldségek védik a BPH-t. Egy nemrégiben készült tanulmány [23] megmutatta luteinben, béta-karotinban és C-vitaminban gazdag zöldségek különösen védettek voltak. (Megjegyzés: A gyümölcsfogyasztás nem korrelál a megnövekedett védettséggel a BPH-val szemben, ezen túlmenően ezeknek a tápanyagoknak a kiegészítése sem volt jól korrelálva.) De a legtöbb védőanyag általában a hagyma és a fokhagyma. Egy 2007-es tanulmányban a vöröshagyma 60% -kal csökkentette a BPH és a fokhagymát 30% -kal. [24] További információért kérjük, olvassa el ezt a linket a Prosztata védelméről a BPH-ról.

    6 Élelmiszerek a prosztata egészségének növeléséhez

    A prosztatarák aránya növekszik, de azáltal, hogy egészséges, prosztata-barát ételeket ad az étrendnek, lehet, hogy csökkentheti a kockázatot.

    Az Amerikai Rákellenes Társaság szerint a prosztatarák a leggyakoribb rák a férfiak körében, ami az Egyesült Államokban egy-egy emberből érinti a 7-et. Úgy gondolják, hogy a magas zsírtartalmú, magas cukorú nyugati étrend hozzájárulhat a prosztatarák megnövekedett arányához. Továbbra is látni kell az orvosát a rendszeres prosztatarák szűrésekre, de elkezdheti megerõsíteni a prosztata egészségét a hat étel kipróbálásával.

    A paradicsom tartalmaz egy hatalmas antioxidáns nevű likopint. Elősegítheti a prosztatarák megelőzését, valamint a prosztatarákban szenvedő férfiak daganatos növekedését. További kutatásra van szükség a haszon megerõsítéséhez, de 11 vizsgálat egy felmérése szerint a kutatók azt találták, hogy a paradicsom és a paradicsomalapú termékek nyersen és főzve kevésbé valószínű, hogy prosztatarákot termelnek.

    Pontosan hogyan segít a paradicsom? A likopin csökkentheti a sejtkárosodást és lassítja a rákos sejtek termelését. De mivel a likopin szorosan kötődik a sejtfalhoz, a testünknek nehéz a nyers paradicsomról való kivonása. A főtt vagy pépes paradicsomtermékek jobb lehetnek. Nézz hasonló termékekre:

    • paradicsom szósz
    • spagetti mártással
    • napra szárított paradicsom
    • paradicsomlé
    • ketchup

    Hogyan adjunk még paradicsomot az étrendhez?

    Az olasz ételek, például a pizza és a tészta ételei segítenek abban, hogy több paradicsom alapú ételt vegyen be az étrendbe. Fókuszban az olasz stílusú ételek, amelyek paradicsom alapot használnak, például a spaghetti bolognese vagy a caprese saláta.

    A nyári hónapokban friss, helyi paradicsomokat vásárolhat a szendvicsek tetejére, és salátákba vágja. Egyszerű paradicsomlé, minden nap reggeli paradicsomlé is egy jó lehetőség, csak győződjön meg róla, hogy vegyen egy alacsony nátriumot.

    A brokkoli olyan növényi anyag, amely számos összetett vegyületet tartalmaz, amelyek segíthetnek egyes embereket rákos megbetegedésben. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy összefüggés van az Ön által fogyasztott cruciferus zöldségek és a prosztatarák kockázata között. Az okok miért még mindig nem tisztázottak, de a kutatók azt javasolják, hogy az egyik ilyen növényi vegyi anyag, amelyet ezeken a zöldségekben találtak, szulforfánnak szelektíven célozza és megöli a rákos sejteket, miközben a normál prosztata sejteket egészséges és nem befolyásolja.

    Hogyan adjunk hozzá több brokkolt az étrendhez?

    Felveheti a brokkolyt a krumplit, a levest és a salátát, vagy csak egy pohárral öntheti meg. Ha aggódsz, hogy a friss zöldségek rosszul járnak, vegye fontolóra a fagyasztott brokkoli felvásárlását, amelyet bármikor főzhet, ha van időd.

    A zöld tea egy olyan ital, amelyet évezredek óta fogyasztanak. A hagyományosan az ázsiai országok étrendjeinek nagy része. Nem világos, hogy a zöld tea az oka annak, hogy a prosztatarák aránya Ázsiában sokkal alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban. Azonban a zöld tea összetevőit tanulmányozzák az egészségre gyakorolt ​​hatásuk miatt.

    • katechin
    • xantinszármazékok
    • epigallokatechin-3-gallát (EGCG)
    • epicatechin

    Most van néhány bizonyíték arra, hogy a zöld teaben található vegyületek megakadályozhatják a prosztatarák kialakulását. A kínai orvoslás által közzétett áttekintésben a kutatók csökkentették a prosztatarák kockázatát azon férfiak körében, akik naponta több mint öt pohár zöld teát fogyasztottak.

    Hogyan adjunk hozzá több zöld teát étrendjéhez?

    Kezdje el minden nap egy csésze kávét a szokásos kávé helyett. Ha nem iszol koffeint, próbálja ki a koffeinmentes verziót, és ha nem szereted a meleg teát, próbáld meg hűteni a hűtőszekrényben, és jeget hozzáadni egy hűvös és frissítő italhoz. Használhat hűtött teát folyadékként is házi készítésű finomságaidban.

    A hüvelyesek, például a bab, földimogyoró és a lencse tartalmaznak biológiailag aktív növényi vegyületeket, amelyek phytoestrogének néven ismertek. Az izoflavonok egyike a fitoösztrogén. Rákkeltő tulajdonságokkal rendelkezhetnek. Ez megakadályozhatja a tumor növekedését a prosztatarák sejtjeiben.

    Bár továbbra is szükség van a döntőbb kutatásokra, az Országos Rákkutató Intézet által készített előzetes kutatás kapcsolatot mutat a szójafogyasztás és a prosztata-specifikus antigén (PSA) csökkent szintje között. A PSA a prosztata által termelt fehérje. A PSA-teszt a vér PSA szintjét méri, és a prosztatarák szűrővizsgálataként alkalmazzák. Ez a kutatás azt is jelezte, hogy a szója hatékonyabb volt, ha más rákellenes ételekkel együtt fogyasztják.

    Hogyan adjunk hozzá több hüvelyeseket és szójababot az étrendhez?

    Ha további hüvelyeseket és szójababokat szeretne hozzáadni a táplálékhoz, vegye fontolóra a vegetáriánus étrendet minden héten egy napra. Néhányan próbálják meg azt, amit Húsmentes hétfőnek hívnak. Így helyettesítheti a húst a babból a fehérjével.

    Próbálj meg egy fekete bab hamburgert, sok zöldséggel. Vagy pecséteket tehetsz a csicseriborsóból készült házi hummusba. A Tofu ízletes szója forrás, amelyet süthet vagy barna lehet a kályháján, és mártásokkal ízesítheti.

    Olyan, mint a vörösbor vagy a zöld tea, a gránátalma gazdag antioxidánsforrás. A “csoda gyümölcse” az antioxidáns stressz okozta krónikus betegségek megelőzése. A tudósok úgy vélik, hogy a gránátalma során talált antioxidáns “keresi és elpusztítja” módszert alkalmaz, kizárólag a prosztatarák sejtjeire, és nem az egészséges sejtekre. Tanulmányok találtak bizonyítékot arra, hogy a gránátalma levét és a kivonatot megakadályozza a különböző prosztatarákos sejtek előállítása, bár több kutatásra van szükség.

    Hogyan adjunk hozzá több gránátalma levét a diétához?

    Tudod vásárolni gránátalma lé a legtöbb élelmiszerbolt. Ha az ivás a sima, túl erős az Ön számára, fontolja meg, hogy felhígítja azt egyszerű vízzel, vagy hozzá egy csillogó vizet. Azt is hozzáadhatja a házi salátaöntetekhez, hogy megkóstolja a kedvenc saláta.

    A többszörösen telítetlen zsírok, mint például az omega-3s és az omega-6s, kizárólag az étrendben megtalálható zsírsavak. A testet nem szintetizálják. A hagyományos nyugati étrend sok omega-6 zsírsavval rendelkezik, de nem sok omega-3. Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak egészségesebb egyensúlya segíthet megakadályozni a prosztatarák kialakulását és progresszióját.

    Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent áttekintésben a kutatók találták a kapcsolatot a halak fogyasztása és a prosztatarák által okozott halálozási arány csökkentése között. Próbáljon zsíros halat fogyasztani a hideg vizekben, hogy növelje az omega-3 bevitelt. Ezek tartalmazzák:

    Hogyan adjunk hozzá több halat a diétához?

    Az omega-3-ok hozzáadása az étkezéshez olyan egyszerű, mint a szardínia vagy a tonhal sütése, és lecsapás. Nem mindenki annyira lelkes a halakkal szemben. Ez is drága lehet.

    Ha nem élvezed a halat a múltban, próbálj ki egy másik halat. Minden hal egyedi ízű. Az íz akkor is enyhébb, ha a hal friss, így ízlelőbimbói jobban élvezhetik a halat, ha azt egy halpálcából vásárolják, és azt aznap csinálják.

    A tőkehal, a lepényhal és a pisztráng enyhébb ízek. Próbálja ki a halat egy citromos mártással, vagy egy extra lendületet ad a prosztata, próbálja meg sült tőkehal paradicsommártásban.

    A dollár megnyújtásához halakat is felvehet egy kiadós edénybe, például tészta, leves, saláta vagy szendvicsekhez. Így nem lesz szükség annyi halra, hogy teljes ételt készítsen.

    Kérheti orvosát a halolaj-kiegészítők felvételéről is.

    9 tipp a prosztatarák megelőzésére

    A prosztata, a húgyhólyag alatt elhelyezkedő szerv, spermát termel. A Centers for Disease Control és Prevention (CDC) szerint a prosztatarák a második leggyakoribb rák a férfiak körében az Egyesült Államokban. A prosztatarák kialakulásának kockázata fokozatosan növekszik az életkorral.

    A 60 évesnél idősebb 100 férfi közül hat lesz prosztatarák, a 70. születésnap előtt, a CDC szerint.

    Nincs abszolút prosztatarák-megelőzés, de bizonyítékok szerint a diéta kulcsszerepet játszik. Olvassa el az étkezési tippeket és további információkat.

    A paradicsom, a görögdinnye és más piros élelmiszerek fényes színét köszönhetik egy erős antioxidánsnak, amelyet likopinnek neveznek. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a gyümölcsök és a paradicsomalapú termékek fogyasztói alacsonyabb kockázattal járnak a prosztatarákra, mint azok, akik nem.

    Egyéb eredmények arra utalnak, hogy a paradicsom főzése megkönnyíti a szervezet számára a likopin felszívódását. Minél vörösebb a paradicsom, annál jobb, mert a likopin felhalmozódik az érés során. Ez azt jelenti, hogy a halvány, raktáron vásárolt paradicsom, amelyet túl korán felszednek, kevesebb likopint tartalmaz, mint a szőlő érett paradicsom.

    A gyümölcsökben és zöldségekben lévő tápanyagok és vitaminok csökkenthetik a prosztatarák kialakulásának kockázatát. A zöld zöldségek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek segítenek a szervezetnek rákkeltő anyagokat roncsolni. A tápanyagban gazdag táplálék segíthet a rák terjedésének lelassításában is.

    Gyümölcsök és zöldségek fogyasztása egész nap alatt kevésbé valószínű, hogy feltöltik a feldolgozott szemetet.

    Az omega-3 nevű zsírsav csökkentheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Az Omega-3 megtalálható bizonyos halakban, beleértve a szardíniákat, a tonhalat, a makrélát, a pisztrángot és a lazacot.

    A magas zsírtartalmú étrendhez képest alacsony zsírtartalmú táplálkozás és halolaj-kiegészítők fogyasztása azt találták, hogy lassítja a prosztatarák sejtjeinek növekedését. Könnyebb kezelni a rákot, amely még nem terjedt el a prosztata kivételével.

    Az izoflavonoknak nevezett tápanyag kapcsolódik a prosztatarák kockázatának csökkentéséhez. Az izoflavonok megtalálhatók:

    • tofu (szójababból készült)
    • csicseriborsó
    • lencse
    • lucernacsírák
    • földimogyoró

    Egyes tanulmányok kimutatták, hogy azok, akik zöld tea fogyasztanak, vagy zöld tea kivonat kiegészítőket kapnak, kisebb a prosztatarák kockázata, mint azok, akik nem.

    A tanulmányok évtizedei azt sugallják, hogy a súlyos kávékudvar elkeltése a halálos prosztatarák csökkent kockázatával függ össze:

    • Négy-öt csésze kávé fogyasztása naponta csökkentheti a fatális és magas fokú prosztatarák esélyeit.
    • Függetlenül attól, hogy hány csésze egészben iszik, minden három csésze kávé, amit inni, csökkentheti a halálos prosztatarák kockázatát, körülbelül 11 százalékot.

    Ez leír egy dózis-válasz kapcsolatot a prosztatarák és a kávé között. Ez azt jelenti, hogy a prosztatarákra gyakorolt ​​hatás felfelé vagy lefelé mozog az Ön által fogyasztott kávé mennyiségével. Ezek a hatások nem terjedhetnek ki olyanokra, akik csak alkalmi csészéket kapnak.

    Azonban a nagy koffein adagok súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, például szabálytalan szívverést és görcsöket. A Mayo Clinic szerint a napi javasolt koffein mennyisége a legtöbb egészséges felnőtt számára 400 milligramm – vagy körülbelül 1 1/2 csésze.

    A kávé elkészítésének tényezője is lehet. Norvégiában egy tanulmány egy filmet szűrő kávét és egy forralt kávét látott, amely nem használ ilyen szűrőt. Azok a férfiak, akik a főzött kávét ivották, kisebb kockázatot jelentettek a prosztatarákra, mint azok, akik egy másik módszert használtak, vagy egyáltalán nem.

    A cafestol és kahweol vegyi anyagok jól ismert rákellenes képességekkel rendelkeznek. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a vegyszerek csapdába esnek, amikor a kávé egy papírszűrőn keresztül fut. A főzött kávé lehetővé teheti, hogy a rák elleni vegyi anyagok maradjanak a napi sörben.

    A vizsgálatok az állati zsírok és a prosztatarák megnövekedett kockázatának összefüggését mutatják. A hús mellett állati zsírok is megtalálhatók a sertés, a vaj és a sajtban. Amikor csak lehetséges, cserélje ki az állati eredetű zsírokat növényi alapú zsírokkal.

    Ez ahelyett, hogy:

    • olívaolaj vaj helyett
    • gyümölcs helyett cukorka
    • friss zöldségek az előrecsomagolt élelmiszerek helyett
    • diót vagy magot sajt helyett

    Továbbá, a hús túlcsekkása rákkeltő anyagokat termel, ezért ügyeljen arra, hogy ne húsát túlfőzzük.

    A prosztata rákos betegek, akik dohányzik, nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségben. A dohányosok nagyobb valószínűséggel vannak agresszív prosztatarák formájában.

    Nem késő a kilépéshez. A jelenlegi dohányzókkal összehasonlítva, a prosztatarákos betegek, akik több mint 10 évig abbahagyták a dohányzást, azonos halálozási kockázattal rendelkeztek, mint azok, akik soha nem füstöltek.

    Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy a vér alacsony folsavszintje növeli a rák kockázatát. A fóta számos ételben megtalálható, beleértve a zöld zöldséget, a babot és a narancslevet. Ezen élelmiszerek bevitelének növelése csökkentheti a prosztatarák kockázatát. Azonban a folsavval kiegészített folsav, az ember által termelt formája növelheti a rák kockázatát.

    Néhány tanulmány összekapcsolta a tejtermékeket vagy a magas kalciumszintű táplálékokat, amelyeknél nagyobb a prosztatarák kockázata, de ez a kockázat minimálisnak tekinthető.

    Túl sok zsír, különösen a test közepén, a prosztatarák megnövekedett kockázatához kapcsolódik.

    A rendszeres testmozgás segít fenntartani az egészséges testsúlyt. A gyakorlatok előnyei közé tartozik az izomtömeg növelése és a jobb metabolizmus. Próbáld ki:

    A gyakorlatnak nem kell unalmasnak lennie. Változtassa meg a szokásait, és hívja meg barátait a részvételre. Nagyobb valószínűséggel edzhetsz, ha szórakoztató.

    Kérdezze meg kezelőorvosát a prosztatarák kialakulásának kockázatától. Néhány pont a következőkre terjed ki:

    • milyen orvosi szűrővizsgálatokat kell megtennie, amint öregsz
    • a rák családtörténete
    • étrendi ajánlások

    Mondja el kezelőorvosának, ha csak új edzésprogramot indít, vagy ha a következő tüneteket tapasztalja:

    • kényelmetlenség bárhol a kismedencei vagy rektális területein
    • vizelési nehézség
    • vér a vizelete vagy a sperma

    Kommentek


    Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

    | Regisztráció


    Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
    Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!