A kurkuma kezeli a prosztatarákot?
Prosztatarák akkor jelentkezik, amikor rosszindulatú sejtek alakulnak ki a prosztatában. A prosztata kicsi, dió méretű mirigy az ember hólyag és végbél között. Mintegy ötödik amerikai férfi diagnosztizálható prosztatarákkal az életében.
A kutatók azt találták, hogy a kurkuma és kivonatuk, a kurkumin, megelőzheti vagy kezelheti a prosztatarákot. A meleg, keserű fűszer rákellenes tulajdonságokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák a rákos sejtek terjedését és növekedését. Ha érdekli a kurkuma gyógyászati felhasználása, beszéljen orvosával. Ők együtt tudnak dolgozni, hogy eldönthessék, hogy ez a legjobb megoldás az Ön aktuális rendjére.
- A kurkuma gyulladásgátló.
- A fűszer elsődleges aktív összetevője, a kurkumin, antibiotikus tulajdonságokkal rendelkezik.
- Azt mondják, hogy a gyomorfekélytől a szívbetegségig terjedő állapotokat kezelik.
A kurkuma széleskörű egészségügyi előnyökkel jár. Évszázadokon keresztül gyulladáscsökkentő gyógyszert alkalmaztak a kínai és indiai népi gyógyszerek számára. Néhány ember kurkuma kezelésére:
- gyulladás
- emésztési zavar
- colitis ulcerosa
- gyomorfekélyek
- osteoarthritis
- szívbetegség
- magas koleszterin
- májproblémák
- vírusos és bakteriális fertőzések
- sebek
- neurogeneratív betegségek, köztük a Parkinson-kór és a sclerosis multiplex
A kutatók egy 2015-es tanulmányban felfedezték, hogy a kurkumin, amely a kurkuma színe és íze mögött található, korlátozhat több sejtjelző utat. Ez képes lehet megállítani vagy gyengíteni a tumorsejtek termelését.
Egy külön tanulmány szerint a kurkumin megállíthatja a rákkal kapcsolatos fibroblasztokat. A fibroblasztok olyan kötőszöveti sejtek, amelyek kollagént és más rostokat termelnek. Ezek a szálak hozzájárulhatnak a prosztatarákhoz.
Úgy gondolják, hogy a kurkumin és az alfa-tomatin kombinációja, amelyet a paradicsomban találnak, segíthet megakadályozni a rákos sejtek növekedését. Még felgyorsíthatja a rákos sejtek halálát.
A kurkumin radioprotektív és radioszenzitizáló tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek segíthetnek abban, hogy a daganatos sejtek jobban hajlamosak a sugárzásra, miközben védik a szervezetet a káros hatásai ellen. Egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy a kurkumin-kiegészítés javíthatja egy személy antioxidáns státuszát sugárkezelés alatt. A vizsgálat megállapította, hogy ez a terápia hatékonyságának sérelme nélkül történhet.
Egy korábbi tanulmányban résztvevők megállapították, hogy a kurkumin-kiegészítés csökkentheti a radioterápiával járó alacsonyabb húgyúti tüneteket.
A kurkuma gyökereit forraljuk, szárítjuk, majd finom állagúvá tesszük a fűszer előállításához. Mindent használnak az élelmiszerektől és a textilfestéktől a gyógynövényektől. A főzőfűszer mellett, a kurkuma is elérhető:
- egy kiegészítő
- folyékony extraktumot
- egy gyógynövényes tinktúra
Célja, hogy 500 milligramm (mg) curcuminoidot, vagy körülbelül 1/2 teáskanál kurkuma por naponta. 1,500 mg curcuminoid, vagy körülbelül 1/2 teáskanál termikus por napi adagja mellékhatásokat okozhat.
Ha nem szeretné, hogy kiegészítőként vegye, akkor főzéskor is használhatja a fűszert. Adjunk hozzá egy csipetnyi fűszert a tojásos salátahoz, szórjuk meg egy párolt karfiolra, vagy keverjük bele barna rizsbe. A legjobb eredmény érdekében adjon hozzá fekete borsot a recepthez. A borsban lévő piperin segít a szervezetnek a kurkumint elnyelni.
A kurkumát pihentető teának is élvezheti. A vizet és a következő összetevők 10 percig keverje össze:
Ha elkészültél, pároljuk, keverjük össze a keveréket, és adjunk hozzá tejet és egy csepp mézet az édességhez.
- A kurkuma gyomorfájást vagy egyéb mellékhatásokat okozhat, ha nagy mennyiséget fogyaszt.
- Ha a kurkuma érintkezik a bőrével, gyulladás vagy duzzanat előfordulhat.
- Ne szedjen kurkuma-kiegészítőket, ha bizonyos feltételekkel vagy bizonyos gyógyszereket szed.
A kurkuma-kiegészítők általában a legtöbb ember számára biztonságosnak tekinthetők. Amikor mérsékelten használják őket, általában azt mondják, hogy kevéssé-mellékhatást okoz. Nagy mennyiségben történő bevétel esetén a hatások mértéke nem egyértelmű, bár egyes embereknél gyomorfájdalom jelentkezett.
A Memorial Sloane Kettering figyelmezteti a kurkuma-kiegészítők szedését, ha bizonyos gyógyszereket szed vagy bizonyos betegségeket szed. A kurkuma az epevezeték elzáródását, epekőmetszeteket és egyéb gyomor-bélrendszeri problémákat, például gyomorfekélyt kavarhat.
A fűszer csökkentheti a magas vérnyomás és a gyulladáscsökkentő indometacin kezelésére alkalmazott reszpirin hatását is.
Kerülje a kurkuma elkerülését, ha vérhígítót használ, mivel növelheti a vérzési kockázatot. A cukorbetegség gyógyszereit is el kell kerülnie, ha csökkentheti a vércukorszintet.
A kivonat, a kurkumin, allergiás reakciót okozhat a bőrön, beleértve a bőrkiütést, duzzanatot és vörösséget.
A prosztata rákellenes hatása enyhítheti a tüneteket és javíthatja az életminőségét. A rendelkezésre álló kezelések számos típusa magában foglalja:
- kemoterápiás kezelés
- sugárkezelés
- a radiofarmakon terápia és a biszfoszfonát terápiája a prosztatarákra, amely a csontra terjed
- hormonterápia, amely eltávolítja vagy blokkolja a hormonokat és megakadályozza a ráksejt növekedését
- biológiai terápia, amely növeli, irányítja vagy visszaállítja a szervezet természetes rákellenes védelmét
- radikális prostatectomia a prosztata eltávolítására
- lymphadenectomia a kismedencei nyirokcsomók eltávolítására
- a prosztata szövetének eltávolítására irányuló műtét
A sebészeti beavatkozások mellékhatásokat okozhatnak, például:
- impotencia
- vizelet szivárgás
- széklet szivárgás
- a pénisz lerövidítése
A sugárterápia is okozhat impotencia és húgyúti problémákat.
A hormonterápia vezethet:
- szexuális diszfunkció
- forró villanás
- gyengített csontok.
- hasmenés
- viszkető
- hányinger
Kutatások támogatják a kurkuma és kivonatának, a kurkumint, a kezelési tervbe. A fűszerrel kimutatták, hogy csökkenti a rák terjedését, és megakadályozza, hogy a precanceros sejtek tumorosodjanak. Ha azt tervezi, hogy hozzáadja a fűszert a rendszeréhez, ne feledje:
- Az ajánlott adag 1/2 teáskanál naponta.
- Előfordulhat mellékhatások, ha nagyobb mennyiségben fogyasztják a kurkumát.
- Ne használja a fűszert, ha bizonyos feltételekkel vagy bizonyos gyógyszereket szed.
Beszéljen orvosával, hogy milyen gyakran és mennyi a kurkuma használata. Bár a kurkuma sok előnyökkel járhat, egyetlen bizonyíték sem utal arra, hogy a fűszert önálló kezelési lehetőségként használják.
Kurkuma prosztata
Fontos tudni, hogy a kurkuma-vizsgálatok túlnyomó többsége nem vizsgálta meg magának a fűszernek, hanem inkább egy curcumin nevű összetevőjének. Ha hallja a kurkuma előnyeit a weboldalon vagy egy egészségügyi hírportálon a televízióban, akkor nagy valószínűséggel hallhatsz a kurkumin előnyeiről. Az egészségügyi kutatás ezen aspektusa nagyon zavaró lehet!
Egyrészt a kurkumin egy kurkuma által előállított polifenol, amely jelentős potenciális egészségügyi előnyökkel jár. Ezek a lehetséges előnyök közé tartozik a gyulladás, az oxidáció, a sejtjelzés, a vércukorszint, a vérzsír szintje és az omega-3 zsírsav DHA (dokozahexaénsav) nevű agyi szintjei jobb szabályozásának számos előnye. Ugyanakkor a kurkuma számos más egészségtámogató anyagot tartalmaz, és a kurkumin mennyisége a kurkuma gyökerében viszonylag kicsi. A kurkuma tényleges mennyisége a kurkumban fajról fajra változik, növekvő feltételek mellett, valamint a növekedés és a betakarítás időzítésében. De általában a gyökértömegnek csak 2-5% -át teszi ki, és bizonyos körülmények között még alacsonyabb is lehet. Röviden, örömmel vesszük a kurkumin egészségügyi előnyeit, de mivel a leginkább érdekli a fűszer (kurkuma) és a receptekből származó fűszer előnyei, azt is tudjuk, hogy a kurkumin nem könnyű lefordítani ezeket a gyakorlati konyhai és receptalkalmazásokat. Az Egészségügyi előnyök részének további részében szeretnénk elmondani Önnek a kurkuma gyakorlati egészségre gyakorolt előnyeit a főzés során tanúsított bizalmunk alapján.
Összességében csökkent a rák kockázat
A kurkumról és a rák kockázatáról szóló tanulmányok túlnyomó többségét patkányokon és egereken végezték. Ráadásul a kutatási beavatkozások a kurkumint és a kurkuma helyett. Általában nem késztetnénk az élelemről és az egészségünkről levonni az elszigetelt élelmiszer-összetevőkből származó állatokkal kapcsolatos következtetéseket. De ebben az esetben igazolható a kivétel kiváltása az állatkísérletek nagy számának, az eredmények konzisztenciájának és a mechanizmusok sokaságának köszönhetően, amelyek lehetővé teszik a kurkuminnak a rákos megbetegedések kockázatát patkányokban és egerekben. Ezek a mechanizmusok közé tartoznak: antioxidáns mechanizmusok, gyulladáscsökkentő mechanizmusok, immunszabályozó mechanizmusok, enzimhez kapcsolódó mechanizmusok, sejtjelző mechanizmusok és sejtciklus mechanizmusok. Ahogyan azt feltételezhetjük, a kurkumin bevitel tekintetében a lehetséges rákellenes hatások figyelemre méltó tartományáról beszélünk.
Ezenkívül a kurkuminon végzett állatokon végzett vizsgálatok a rákos megbetegedések széles körét vizsgálták, köztük a prosztata, a hasnyálmirigy, a tüdő, a vastagbél, a méhnyak, az emlő, a száj, a nyelv és a gyomor rákát. A WHFood-oknál kutatási prezentációs politikánk az, hogy elkerüljük az állatkísérletekből az emberi étrendbe történő extrapolálást. Szeretjük, hogy nagyszabású tanulmányokat készítsenek az emberekről, akik mindennapi ételeket fogyasztanak, mielőtt weboldalunkon közzéteszik az egyes élelmiszerek egészségügyi előnyeiről szóló információkat. Ebben az esetben azonban kivételt szeretnénk tenni. Annak ellenére, hogy nincsenek széles körű tanulmányaink a kurkuma fogyasztására, az ismételten pozitív eredmények a kurkumin állatokon végzett kísérletekben meggyőződnek arról, hogy a kurkuma rendszeres fogyasztásával csökkentheti általános rák kockázatát.
A kurkumin rákkutatásának különös érdeklődése a méregtelenítésben jól dokumentált szerepe. Állatkísérletekben a curcurmin következetesen kimutatták, hogy stimulálja a Phase II detox aktivitást. A méregtelenítés ezen fázisa lehetővé teszi a sejtjeink számára, hogy a potenciális toxinokat más molekulákkal együtt kösse össze, hogy azok a testből ki tudjanak választódni. Mivel egyre több potenciálisan mérgező anyag kapcsolódik más molekulákhoz a II. Fázisú feldolgozás során, a rák kialakulásának kockázata csökken. A kurkuminnal és a kurkumával kapcsolatos kutatási érdeklődés a méregtelenítés egyéb összetevőire is kiterjed, és várakozással tekintünk a jövőbeli vizsgálatokhoz, amelyek segítenek tisztázni e fűszernek a celluláris méregtelenítésben betöltött egyedüli szerepét.
Különösen érdekes volt az emésztőrendszer kurkumin és rákos megbetegedéseinek kutatása. A kurkuma ezen összetevője viszonylag alacsony abszorpciót mutat az emésztőrendszerből. A kevesebb abszorpció logikusan úgy hangzik, mint egy nemkívánatos esemény, amely kevesebb egészségügyi hasznot eredményezne. Azonban kevesebb a felszívódás a testben, azt jelentheti, hogy több kurkumin marad az emésztőrendszerben, lehetővé téve ezzel az egészségügyi ellátás biztosítását ezen a helyen. Tanulmányok kimutatták, hogy a kurkumin viszonylag stabil a gyomor pH-értékén (a savasságmérés mértékegysége), és ez a stabilitás azt jelenti, hogy a kurkuminnak sikerül áthaladnia a gyomorban és továbbhaladva a belekben. Számos állatkísérlet igazolja, hogy ez az eredmény bekövetkezik, és azt is mutatják, hogy a kurkumin képes befolyásolni a sejtek jelzését a belekben. Állatkísérletekben az alsó emésztőrendszerben a sejtjelzésre gyakorolt hatás gyulladásos állapotok, például colitis gyulladásának javulásához kapcsolódik. Ugyanezen eseménysorozat aktív vizsgálatban van a többi krónikus bélprobléma és a colorectalis rák tekintetében.
Cardiovascularis előnyök
A kurkuma, mint fűszernek egy recept formájában történő bevonása segíthet szabályozni a vérzsír szintjét étkezés után. A vizsgálatok azt mutatják, hogy egyes enzimek (beleértve a hasnyálmirigy-lipáz és a foszfolipáz A2) aktivitását gátolhatják a kurkuma receptekké történő bevitelével, az étkezést követő alacsony vér trigliceridek következtében. Az általunk vizsgált tanulmányokban a kurkuma önmagában nem használt, hanem más fűszerekkel együtt, beleértve a gyömbért, a fokhagymát, a fekete borsot, a fahéjat és a szegfűszeget. Az egyik különösen érdekes eredmény egy tanulmányban volt a stressz szerepe a kurkuma előnyeinek megváltoztatásában. Ebben a vizsgálatban a vér trigliceridszintjének csökkenését csak akkor figyelték meg, amikor a résztvevők a kurkuma-tartalmú ételek után nyugodtak maradtak. Azonban, ha a résztvevők az étkezésük után stresszes tevékenységbe kezdtek, a vér trigliceridszintjét nem csökkentette a kurkuma-tartalmú ételek.
A kurkumin gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásai javultak a vérnyomás szabályozása és az állatok különböző kardiovaszkuláris betegségeinek kockázatának csökkentésével. Vannak koleszterinszint-csökkentő vizsgálatok is, amelyek kiegészítő kurkumint adnak, de az ezekből a vizsgálatokból eredő kurkumin mennyisége kérdéseket vet fel számunkra arról, hogy ezek a vizsgálatok a kurkumra alkalmazhatók-e receptekká. Ennek az az oka, hogy 500 milligramm kurkumin reprezentatív dózis ezekben a koleszterinvizsgálatokban, és ez az összeg a napi körülbelül 7 teáskanál kurkuma bevételét teszi szükségessé, ha a porított és szárított fűszer előállításához felhasznált növényi gyökér 5% kurkumint tartalmaz súly.
Egyéb előnyök
Állatkísérletekben fokozott érdeklődés mutatkozott a kurkuma potenciáljának javítására krónikus emésztési egészségi problémák, köztük Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás és gyulladásos bélbetegség esetén. A javasolt vizsgálati eljárások többsége a sejtjelzésben bekövetkező változásokat és a proinflammatorikus citokinek termelésének csökkenését vonja maga után.
A reumatoid és más típusú arthritis a kurkuminon is aktív kutatási terület volt. Ismét a tudományos érdeklődés nagy része itt a gyulladáscsökkentő üzenetküldő molekulák csökkent gyártásában van.
A megnövekedett kognitív funkció a megnövekedett kutatási érdeklődés területe is. Itt egy lenyűgöző figyelmet szentelt a kurkumin képződésének a DHA (docosahexaénsav) ALA (alfa-linolénsav) termelésének ösztönzésére. Mind az ALA, mind a DHA omega-3 zsírsavak széles körű bizonyított egészségügyi előnyökkel jár, de a DHA kimutatták, hogy különösen fontos az idegrendszer működésében mind az agyban, mind a szervezet egészében. (Az agyban több DHA van, mint bármely más zsírsav, és amikor a DHA a szervezetünk körül forog, az agy nagyobb zsírtartalmú zsírsavat kap, mint bármely más egyetlen szerv.)
Az élelmiszerek meglehetősen nagy száma kis vagy közepes mennyiségű ALA-t tartalmaz. Azonban nehezebb nagyobb mennyiségben előformált DHA-t kapni az élelmiszerből. (Az előformált DHA legjobb forrása a honlapunkon a hal, különösen a lazac és a szardínia.) Szerencsére a megfelelő körülmények között testünk DHA-t tud az ALA-ból a deszatázok és elongáz enzimek felhasználásával. Pontosan ezek az enzimek, amelyek a kurkuminnak képesek stimulálni tevékenységüket, növelve annak valószínűségét, hogy több DHA termelés – és ezzel együtt – az agyműködés javulása különösen a DHA-ra támaszkodó területeken. Mivel ez az eseménysorozat nem meglepő, több állatkísérletet vizsgálnak, amelyek a kurkumin és a kurkuma képességére összpontosítanak, hogy potenciálisan javítsák a krónikus neurodegeneratív problémákat, köztük az Alzheimer-kórt.
Végül, amint azt a Mi új és előnyös szakaszában megemlítettük, a kurkuma recept recepteként kimutatták, hogy csökkentette a béta-karotin elvesztését egyes főtt ételekben. A legjobb tanulmány, melyet ezen a területen láttunk, a kurkuma használatát a sárgarépa és a sütőtök főzésében jelentette. Szintén tanulmányozták az amarant és a zöldség, melyet gyakran neveznek drumstick (Moringa oleifera). A kurkuma számos olyan vegyületének antioxidáns tulajdonságai voltak, amelyekre a kutatók a jobb bétakarotin megőrzésének leginkább valószínű okai voltak.
Mielőtt elhagyná ezt az egészségügyi előnyöket, érdemes megjegyezni, hogy a közelmúltban készült tanulmányok azt mutatják, hogy a kurkumin bomlástermékei olyan potenciálisan hasznosak, mint a kurkumin. Ezek a bomlástermékek közé tartoznak a vanillin és a ferulinsav – két jól vizsgált antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyület. A kurkumin bomlástermékek szerepe még nagyobb hangsúlyt fektet a kurkuma egészségügyi előnyeinek egyedülálló potenciáljára az emésztőrendszerben, ahol ez a bomlási folyamat kezdetben előfordulna.
Leírás
A receptek során sok ember által használt szárított fűszer a gyökér (rizómás) részéből származik Curcuma longa. A gyökér feldolgozatlan formája erősen hasonlít a gyömbér gyökereire, és a hasonlóság nem véletlen! A kurkuma, a gyömbér és a kardamom minden növény Zingiberaceae család – más néven a gyömbér család. Néha úgy hallja, hogy a kurkuma az indiai sáfránynak nevezik, mivel a sárga-narancssárga szín hasonló a sáfrányéhoz. Néha azt is hallja, hogy a kurkuma, miután a legjobban tanulmányozott polifenolikus komponens, nevezetesen a kurkumin. A kurkuma az egész történelem során kulináris fűszernek, gyógynövényként és textil festékként felhasználásra került.
A kurkuma gyökerének nagyon érdekes íze és aromája van. Íze borsos, meleg és keserű, illata enyhe, bár kissé emlékeztet a narancs és a gyömbér.
Az Egyesült Államok fogyasztói többnyire ismerik a szárított, por alakú kurkuma formáját és egyedi és felejthetetlen színét. Friss gyökér formában vásárolt, azonban a kurkuma meglehetősen hasonlít a gyömbér gyökereire, még akkor is, ha nyitott állapotban van, teste élénk narancssárgával és drámai módon eltér a vágott gyömbér gyökér színétől.
A kurkuma Indiából és Délkelet-Ázsiából származik, ahol több ezer éve népszerű a konyhákban. A kulináris felhasználás mellett a kurkuma továbbra is a növényi gyógynövény alapja maradt, az orvosi használat több ezer évvel az ayurvédikus hagyományokban. Az Egyesült Államokban a kurkuma olyan anyag, amely szerepel az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának GRAS-listáján (Általánosan Elismert Biztonságos), ahol természetes élelmiszer-színezőanyagnak tekintik.
Világszerte évente mintegy 800 ezer tonna kurkumát állítanak elő, melynek teljes mennyiségének több mint 75% -a érkezik Indiából, amely szintén a világ legnagyobb fogyasztója és exportője a kurkuma; az export tekintetében az összes globális export több mint 50% -a származik az országból. India után a legnagyobb kurkumtermelés jelenleg Bangladesben, Pakisztánban, Srí Lanka-ban, Tajvanon, Kínában, Mianmarban és Indonéziában történik. A kurkuma sok közép- és dél-amerikai országban is kereskedelmi forgalomban van.
Hogyan válasszuk ki és tároljuk
A szárított gyógynövények és fűszerek is széles körben elérhetők a szupermarketekben, felfedezhetik a helyi fűszerkereskedelmet vagy az etnikai piacokat az Ön területén. Gyakran előfordul, hogy ezek a raktárak a szárított gyógynövények és fűszerek széles választékát kínálják, amelyek kiváló minőségűek és frissek, mint a hagyományos piacokon. Csakúgy, mint más szárított fűszerekkel, próbálj meg kiválasztani az ökológiai termesztett kurkát, mivel ez nagyobb biztonságot nyújt Önnek, hogy a szárított, porított gyógynövényt nem besugárzották. Mivel a kurkuma színe változik a fajták között, ez nem szigorú kritérium a minőség tekintetében.
Azt is megjegyezzük, hogy a friss kurkuma gyökere egyre szélesebb körben elérhető a fogyasztók számára. Általában megtalálja a kurkuma ilyen formáját a termés szakaszban, néha a gyömbér gyökerének közelében. Sokan azt jelentik, hogy a kurkuma ilyen formáját élvezik a levesek, saláták, ízesítők vagy marinátok. Ha ezt a formát a kurkuma otthona az élelmiszerbolt, akkor kell tárolni a hűtőszekrényben.
Ügyeljen arra, hogy ne keverje össze a kurkuma curry. A “Curry” egy nagyon általánosított név a fűszer kombinációkhoz, amelyek tipikusan a kurkumát tartalmazzák számos más fűszer mellett. Például egy szárított por alakú currypor gyakran tartalmazhat kurkuma, koriander, kömény, gyömbér, kardamom, fahéj és szegfűszeg, valamint más fűszerek, mint a szerecsendió vagy a görögszéna.
A szárított kurkuma porát hűvös, sötét és száraz helyen, jól lezárt tartályban kell tartani. És ahogy korábban említettük, a friss kurkuma rizóma (gyökér) a hűtőszekrényben kell tartani.
Tippek az előkészítéshez és a főzéshez
Tippek a kurkuma elkészítéséhez
A kurkuma használatakor legyen óvatos, mivel mély színe könnyen elszíneződhet. A tartós foltok elkerülése érdekében gyorsan mossa le azokat a területeket, amelyekkel érintkezésbe került a szappannal és a vízzel. A kézfoltok megakadályozása érdekében a kurkuma kezelésénél figyelembe kell venni a konyhai kesztyűket.
Ha megtalálhatja a kurkuma rizómákat a boltban, akkor készítheti saját friss kurkuma porát forralással, szárítással, majd finom állagúsággal.
Hogyan élvezni
Kevés gyors szolgálati ötlet
- Add hozzá a kurkuma tojássaláta, hogy még egy merészebb sárga színt.
- Keverjük össze a barna rizzsel mazsolával és kesudióval, és szezonálisan kurkuma, kömény és koriander.
- Bár a kurkuma általában egy alapanyag a curryporban, egyesek szeretnek egy kis extraet hozzáadni a fűszerként a curry készítésénél. A kurkuma nem csak curryban használható. Ez a fűszer ízletes az egészséges pácolt alma, az egészséges párolt karfiol és / vagy zöldbab és hagyma. Vagy krémes, ízanyaggal gazdag, alacsony kalóriatartalmú dip esetén próbáljon meg egy kis omega-3 gazdag majonézzel, sóval és borssal keverni néhány kurkuma és szárított hagymát. Tálaljuk nyers karfiol, zeller, bors, jicama és brokkoli florettekkel.
- A kurkuma egy nagyszerű fűszer, amely kiegészíti a lencse receptjeit.
- Adjunk hozzá narancssárga színárnyalatot a salátaöntetekhez hozzáadásával néhány kurkuma porral.
- Különösen finom módon, hogy több kurkumát adjunk az egészséges táplálkozási szokásainknak, vágjuk le a karfiolos virágokat félig és egészséges pürével egy nagyszerű kanál kurkumával 5 percig. Távolítsa el a hőtől és dobja az olívaolajat, sót és borsot ízlés szerint.
Néhány kedvenc receptünkhöz kattintson a Receptek lehetőségre.
Táplálkozási profil
A kurkuma kiváló vas és mangánforrás. Szintén jó forrás a B6-vitamin, az étkezési rost, a réz és a kálium. A kurkuma fitonutriensek közé tartoznak a kurkumin, a demetoxi-cukorum, a tumeronok és a tumenorolok.
Kurkuma, gyömbér és rák
A gyömbér, a Zingiber officinale növény csípős aromás rizóma Kínából származik, ahol évezredek óta gyógynövényként használják. Bizonyíték van a gyömbér kemopreventív hatásáról; azonban több emberi kísérletre van szükség a bizonyítékok megerősítése érdekében. A kurkuma, a Curcuma longa növényi rizómákból származó világos, sárga fűszereket trópusi Ázsia és Afrika termesztik. Különböző polifenol vegyületeket tartalmaz, a kurkumin pedig a legerősebb. A kurkumin a gyógyászati előnyök nagy részét kurkuma formájában, beleértve a rák megelőzését is. Ne vegye be a gyömbér, a kurkuma és egyéb gyógynövény-kiegészítőket, anélkül, hogy először konzultálna kezelőorvosával.
A nap videója
Ginger Anticancer Property
A gyömbér csípős alkotóinak számtalan biológiai hatása van, beleértve a gyulladásgátlókat és a rákellenes szereket is, az “Élelmiszer és vegyi toxikológia” folyóirat 2007. májusi számában publikált tanulmány alapján. Y. Shukla és M. Singh, a gyömbérkutatók az Indiai Ipari Toxikológiai Kutatóközpontban egy tucat vegyületet azonosítottak rákellenes tevékenységben a gyömbérben. Ezek közé tartoznak a vallinoidok, gingerolok, paradols, shogaols és zingerone.
Gyömbér és petefészekrák
A University of Michigan Comprehensive Cancer Center kutatói megvizsgálták a gyömbér kemoterápiás hatását a petefészekrák sejtjeiben. A gyömbér szelektíven megöli azokat a petefészek-rákos sejteket, amelyek rezisztenciát szereztek a standard terápiában, Dr. J. Rebecca Liu, a Michigan Medical School szülészeti és nőgyógyászati egyetemi adjunktusa szerint. Távolítja el a rákos sejteket két különböző sejtpusztulási útvonalon, amelyeket apoptózisnak és autofágnak neveznek.
Kurkuma és sejtciklus megállítása
A kurkuma számos tumorszuppresszor funkciót mutathat humán karcinogenezisben, ideértve a sejtciklus leállítását és az apoptózist is, a Jane Higdon, az Oregon Állami Egyetem rákkutatója szerint. Meggátolja a sejtek ciklusát a DNS-károsodás kritikus küszöbértékét meghaladó sejtekben, ezzel kiküszöbölik a rákos megbetegedés kockázatát. A kurkuma megvédi a szervezetét is, ami apoptózist indukál – egy normális élettani folyamat, amelyben a szervezet eltávolítja a genetikailag sérült sejteket és a nem kívánt sejteket.
Kurkuma és prosztatarák
A California-San Francisco Egyetem kutatói megvizsgálták a lehetséges mechanizmust, amelyen keresztül a kurkuma védelmet nyújt a prosztatarákkal szemben. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a kurkuma szabályozza a citoprotektív géneket a normál prosztataráksejtekben, amelyek elősegítik a sejt oxidatív stresszét és gyulladását, olyan tényezőket, amelyek befolyásolhatják a prosztatarák kialakulásának kockázatát. A kurkuma a rosszindulatú prosztata sejtek ellen is kedvező citotoxikus hatást fejthet ki Jeffery Herman szerint, aki ebben a vizsgálatban vizsgálatot folytatott.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: